VNETJE SINUSOV

Večina izmed nas pozimi pogosteje zboli. Nemalokrat se iz navadnega prehlada razvije akutno vnetje sinusov, ki ga lahko uspešno zdravimo s homeopatijo.

Sinusi so z zrakom napolnjene obnosne votline, ki so v kosteh obraznega dela lobanje. Oblečeni so v dihalno sluznico, podobno nosni, ki neprekinjeno povezuje nosno in obnosne votline. Celice, ki jo tvorijo, imajo na površini migetalke, ki z usklajenimi gibi čistijo vsebino sinusov. Naloga sinusov je tudi uravnavanje zračnega tlaka, ki nastane ob dihanju.

Kako pride do vnetja sinusov?

Sinuzitis je infekcijsko vnetje obnosnih votlin, ki navadno nastane s širjenjem vnetja iz nosne votline ob vnetju nosne sluznice ali kot posledica alergije. Spremljajo ga zamašen nos, izcedek iz nosu, občutek napetosti v glavi, bolečine in slabši voh. Gre za izjemno pogosto obolenje večinoma virusnega izvora, ki pa se lahko čez nekaj ur ali dni razvije v bakterijsko vnetje. Virusni sinuzitis nastane kot posledica otekline, ki zapre prehode obnosnih votlin v nos, transport iz sinusa v nos pa je ničen. Ko se sinusi ne zračijo in čistijo, se v njih ustvari toplo in vlažno okolje, ki je primerno za razvoj bakterij, ki se namnožijo, in razvije se gnojni sinuzitis. Bolečino zaradi vnetja obnosnih votlin lahko občutimo po vsej glavi, lahko pa je lokalizirana, kar kaže na vnetje posameznega sinusa.

Vzroki za nastanek vnetja sinusov so lahko prehlad, alergijski rinitis ali seneni nahod, nepravilno delovanje migetalk v sinusih, nosni polipi, bakterijske okužbe ali okužbe z glivicami, ki so pogostejše pri ljudeh s slabšim imunskim sistemom. Bolj ogrožene so tudi osebe, ki imajo nepravilno raščen nosni prekat, zobne okužbe, cistično fibrozo, kadilci in otroci, ki obiskujejo vrtec.

Kaj lahko naredimo sami?

Takoj na začetku prehlada, ko se pojavi nahod, je treba sluznico nosu večkrat na dan spirati s hipertonično fiziološko raztopino in po potrebi uporabiti dekongestiv, vendar ne več kot 5 dni. Za samozdravljenje je v lekarnah na voljo tudi kortikosteroid v obliki pršila, ki zmanjša oteklino nosne sluznice, posebej pri alergikih. Za okužbe zgornjih dihal lahko za samozdravljenje uporabite tudi zeliščno zdravilo v obliki kapljic ali pršila, ki na naraven način zdravi nahod in sinuzitis tako, da zmanjša oteklino vnete nosne sluznice, razredči sluz, izboljša drenažo sinusov in s tem olajša izločanje sluzi. Zmanjša se občutek zamašenega nosu, spremljajoči glavobol pa kmalu preneha. Deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko.

Pomembno je, da nosno sluznico ohranjate v dobri kondiciji, to pomeni, da poskrbite za vlažen zrak doma in v delovnem okolju (priporočljiva je tudi uporaba vlažilcev prostora). Nos večkrat na dan spirajte s fiziološko raztopino ali morsko vodo. Pijte veliko tekočine, saj na ta način hidrirate telo in pripomorete k redkejši sluzi v nosni sluznici. Izogibajte se dimu in onesnaženemu zraku, predvsem v zimskih mesecih med kurilno sezono. Na zdravje nosne sluznice slabo vplivajo tudi nenadne spremembe v temperaturi. Za učinkovito preventivo poskrbite tudi tako, da se izogibate ljudem, ki so že bolni, si redno umivate in razkužujete roke, se zdravo prehranjujete, zmerno gibate in si zagotovite dovolj počitka.

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika morate obiskati, če se pojavi nekajdnevna vročina, močna bolečina v licih, čelu ali temenu, splošno slabo počutje, gnojen izcedek iz nosu ali le ta zateka v žrelo, bolečine v žrelu, močan kašelj, trd vrat ali celo motnje zavesti. V tem primeru pogosto ne gre samo za navaden prehlad, ampak za stopnjevanje virusnega sinuzitisa v bakterijsko okužbo, kjer so prizadete obnosne votline, srednje uho, žrelo in grlo ali celo spodnja dihala. Posebej so ogroženi dojenčki in majhni otroci, nosečnice, starejši in kronični bolniki.

V lekarnah so za vnetje obnosnih votlin na voljo tudi homeopatska zdravila, ki nam omogočajo, da začnemo bolezen učinkovito zdraviti že ob prvih simptomih. Homeopatija bolnika obravnava celostno in deluje po principu »podobno zdravimo s podobnim«. Pri izbiri homeopatskega zdravila smo pozorni na ujemanje simptomov bolnika s simptomom homeopatskega zdravila.

V nadaljevanju prispevka bo omenjenih več homeopatskih zdravil, s katerimi si lahko pomagamo pri zdravljenju sinuzitisa. Če se težave s pomočjo nefarmakoloških ukrepov in zdravljenja s homeopatskimi zdravili ne izboljšajo, je potreben obisk zdravnika.

Kalium bichromicum (Kalium bichromicum)

Značilen simptom za to homeopatsko zdravilo je bolečina, ki je locirana v majhni točki in seva iz nosnega korena v frontalne ali čelne sinuse. Sluznica nosu je izsušena, nos neprehoden, bolnik ima občutek pritiska in zamašenosti ter polnosti v nosnem korenu. Vonja bolnik ne zaznava. Izcedek iz nosu je rumeno-zelen, gost, izjemno viskozen in žilav kot žvečilni gumi, pogosto je prepreden s krvavimi lisami. Nosna sluznica je ranjena, pekoča in boleča. Sluz polzi po zadnji strani nosne stene v grlo in povzroča dražeč kašelj, ki je še posebej izrazit zjutraj, ko je to sluz zelo težko izkašljati.

Mercurius solubilis (Mercurius solubilis)

Homeopatsko zdravilo je učinkovito pri vnetju sinusov z gnojnim izcedkom iz nosu, ko je ta redek, rumeno-zelen, neprijetnega vonja in jedek, tako da draži kožo pod nosom. Bolnik ima zadah po gnilobi in neprijeten vonj po potu, saj se obilno poti, posebej ponoči v topli postelji, ko se mu težave še poslabšajo. Bolnik je zelo žejen, jezik ima belo obložen, na njem so vidni sledovi zob. Na zmerni temperaturi sobe se bolnik počuti bolje, izjemno visoke in nizke temperature pa bolniku stanje poslabšajo.

Hydrastis (Hydrastis canadensis)

Zdravilo je primerno za bolnika, ki se mu iz nosu izloča gost, obilen, sluzast in gnojen, rumen izcedek. Sluz iz nosu počasi polzi v zadnji del žrela. Zrak v nosu se zdi mrzel, tudi vdihovanje hladnega zraka težave poslabša. V področju frontalnih in čelnih sinusov se pojavlja pulzirajoča bolečina.

Hepar sulphuris (Hepar sulphuris calcareum)

Zdravilo je primerno za bolnika, ki zboli za sinuzitisom po prebolelem nahodu. Nosni izloček je gost, rumeno-zelen, z vonjem po pokvarjenem siru. Prisoten je glavobol, ki je močnejši zjutraj in se poslabša z gibanjem (tresenje glave, pripogibanje, premikanje oči). Koža obraza in glave je zelo občutljiva na dotik (boleče je celo krtačenje las). Bolečine se stopnjujejo ob najmanjšem stiku s hladnim zrakom, bolnik je zmrzljiv, razdražljiv, jezen, se pritožuje, moti ga dotik, hrup, prepih. Stanje mu izboljša čvrst pritisk ali tesen povoj okoli glave in toplota.

Silicea (Silicea terra)

Homeopatsko zdravilo je primerno za gnojni sinuzitis. Izcedek iz nosu je gost in gnojen. Bolnik ne zaznava okusa in vonja. Nos je na dotik hladen, suh, neprehoden in na konici srbeč. Sluznica je prekrita s suhimi, trdimi skorjami. Če jih poskusimo odstraniti, postane sluznica boleča in zakrvavi. Nosne kosti so občutljive na dotik, bolnik je zmrzljiv in se okoli glave ovija v topel šal. Roke in noge ima mrzle in prekrite z mrzlim potom neprijetnega vonja. Stanje se mu izboljša na toplem.

Arsenicum album (Acidum arsenosicum)

Zdravilo je primerno za bolnika, ki v sinusih občuti pekoče in pulzirajoče bolečine. Bolnik je nemiren, preobčutljiv in prepričan, da je hudo bolan. Nosni izcedek je voden, zelo jedek in pekoč ter draži kožo pod nosom. Nos je zamašen, prisoten je lahko tudi zobobol. Bolečine bolniku olajša ležanje v temi in na povišanem vzglavju, s toplim obkladkom na bolečem mestu.

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri zdravljenju vnetja obnosnih votlin. Pravilno izbrano zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu. Pri tem je potrebna kritična presoja, kdaj je treba obiskati zdravnika. Za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili se smemo odločiti le po posvetu s farmacevtom homeopatom v lekarni.

V Lekarnah Maribor smo vam na voljo farmacevti z dodatnimi znanji iz homeopatije, ki vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri ustreznega homeopatskega zdravila. Pri nas boste prejeli vse potrebne informacije o pravilnem načinu jemanja, shranjevanju in odmerjanju homeopatskega zdravila.

Anja Hribernik, mag. farm., homeopatinja

 

 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0