HOMEOPATSKA POTOVALNA LEKARNA

Pred nami so poletni meseci in čas, ko se bo večina odpravila na zaslužen dopust. Ko se pripravljamo na odhod, je treba poskrbeti tudi za zdravje. Tako s seboj vzamemo zdravila, ki so del naše redne terapije, kot tudi prvo pomoč za nevšečnosti, ki se nam na dopustu lahko pripetijo. Prvo pomoč lahko sestavljajo tudi homeopatska zdravila. Ta pomagajo pri tegobah, ki nas morebiti ujamejo na dopustu. 

V homeopatsko potovalno lekarno zagotovo spadajo homeopatska zdravila proti potovalni slabosti, sončnim opeklinam in preobčutljivosti na sonce, prebavnim težavam, pikom žuželk, herpesu ter zdravila za zdravljenje manjših poškodb in ran ter zdravila ob motnjah spanja.
V lekarnah so na voljo homeopatska zdravila, ki omogočajo, da učinkovito zdravljenje začnemo že ob prvih simptomih. 
Homeopatija obravnava bolnika celostno in deluje po načelu 'podobno zdravimo s podobnim'. Ko izbiramo homeopatsko zdravilo za bolnika, poiščemo simptome, ki so najbolj podobni simptomom izbranega homeopatskega zdravila. 
Prednost homeopatskih zdravil je, da ne povzročajo neželenih učinkov in da jih lahko združujemo z zdravili klasičnega zdravljenja, uživajo pa jih lahko tudi nosečnice in doječe mamice ter otroci.
V nadaljevanju bo omenjenih nekaj homeopatskih zdravil, s katerimi si lahko pomagamo pri reševanju nekaterih zdravstvenih težav na dopustu. Če se težave s pomočjo nefarmakoloških ukrepov in zdravljenja s homeopatskimi zdravili ne izboljšajo, je treba obiskati zdravnika.

Potovalna torbica s homeopatskimi zdravili naj vsebuje:

  • Homeopatska zdravila proti prebavnim težavam
  • Arsenicum album (Acidum arsenosicum)
  • Uporabimo ga pri težavah z želodcem, ki se kažejo kot močne in pekoče bolečine, na primer po zaužitju sladoleda, črevesni gripi ali pri zastrupitvi z mesom ali ribami. Zdravilo je učinkovito tudi pri driski, ki je posledica zaužitja pokvarjene hrane ali črevesne okužbe, še posebej ob sočasnem bruhanju in driski. Driska je pekoča in ima izrazito neprijeten vonj. Bolnik je zelo slaboten in tesnoben. Težave omilita toplota in topli obkladki.

Veratrum album
Zdravilo je prva izbira pri zastrupitvah s hrano, ki se kaže v zelo vodeni, obilni in eksplozivni driski. Spremljajo jo krčevite bolečine, bolnik je bled, obliva ga ledeni pot in ima hladno telo. Od izčrpanosti lahko tudi omedli. Prisotna je želja po pitju velikih količin hladne vode, ki pa jo bolnik takoj izbruha. Težave poslabša gibanje, poboljša pa toplota.

Okoubaka
Homeopatsko zdravilo je primerno v primeru driske ali krčev v prebavilih kot posledica spremembe klime pri potovanju v tropske dežele. Priporoča se tudi uživanje Okubake kot preventiva nekaj dni pred odhodom na dopust.

Nux vomica (Strychnos nux vomica)
Homeopatsko zdravilo je primerno pri zaprtju in težavah z želodcem. Zdravilo je primerno za razdražljive osebe, ki uživajo velike količine kave, alkohola, cigaret, odvajal ... Prav tako je zdravilo primerno, ko imate občutek siljenja na blato, a iztrebljanja ni. Iztrebljanje spremljajo krčevite bolečine. Kljub želji po odvajanju ostane občutek, da velike potrebe še niste zaključili. Zdravilo pomaga tudi pri (alkoholnem) mačku. 

Lycopodium clavatum
Zanesljivo zdravilo proti zaprtju na potovanjih. Uporabimo ga, ko zaprtje nastane zaradi spremembe okolja ali prehrane. Zaprtje spremlja občutek utesnjenosti okrog pasu. Pogosto je napenjanje v spodnjem delu trebuha, iz katerega se sliši klokotanje. Težave poslabša mastna hrana, stanje pa izboljšajo vroči napitki in svež zrak.
Homeopatska zdravila proti sončnim opeklinam in preobčutljivosti na sonce ter sončarici

Belladonna (Atropa bella-donna)
Zdravilo uporabimo v primeru sončnih opeklin, ko je koža živo rdečo opečena in vsak dotik ali toplota stanje poslabšata. Prisoten je pulzirajoč občutek v koži. Če se po dolgem sončenju pojavi pulzirajoč glavobol, lahko pomislimo na sončarico, posebej če je oseba vroča in rdeča v obraz. Prisotno je znojenje in občutljivost na svetlobo in hrup. Stanje se poslabša popoldne in zvečer, izboljša pa s počitkom.

Apis mellifica
Zdravilo je primerno za sončne opekline, ko je koža pordela, otečena in sijoča. Prisotna je pekoča ali zbadajoča bolečina. Stanje izboljša hlad ali hladni obkladki. 

Aconitum napellus
Homeopatsko zdravilo je primerno za opekline, ko je opečena koža rdeča, vroča in otekla. Prisoten je pekoč občutek z otrplostjo. Oseba občuti željo po hladnih napitkih. Stanje se izboljša na svežem zraku, poslabša pa se na toplem. Zdravilo je za zdravljenje sončarice primerno, ko osebi po sončenju hitro naraste temperatura. Ko leži, je v obraz rdeča, ko vstane, pa bleda, občuti žejo, se ne poti in je vznemirjena in prestrašena.

Cantharis (Lytta vesicatoria)
Homeopatsko zdravilo uporabimo, ko nas sonce opeče do te mere, da nastanejo mehurji. Zdravilo lahko tudi prepreči nastanek mehurjev in ublaži bolečino, ki je pekoča. Stanje poslabša dotik, izboljša pa hlad.
Homeopatka zdravila proti pikom žuželk

Apis mellifica
Homeopatsko zdravilo uporabimo, ko nas piči žuželka (osa, čebela, obad ...). Koža je na mestu vboda otečena in na dotik topla. Bolečina je pekoča in zbadajoča. Stanje se poslabša s toploto in praskanjem mesta pika, izboljša pa s hladnimi obkladki.

Ledum palustre
Zdravilo je primerno za vse vrste pikov in ugrizov, tudi v primeru ugriza klopa. Uporabimo ga, ko je mesto vboda ali ugriza točkovno in modrikasto, oteklina pa je bleda. Težave izboljša hlad, poslabša pa ga praskanje.

Lachesis muta
Zdravilo je primerno za pike in vbode žuželk, ki so na mestu vboda modro-vijoličaste in vroče na otip. Mesto vboda lahko tudi krvavi. Takšne reakcije so značilne pri ugrizih strupenih živali ali žuželk. Vneto mesto je zelo občutljivo na dotik. Bolnik je zelo nemiren in ne prenaša pritiska na mesto vboda. Stanje izboljšajo topli obkladki.

Urtica urens
Zdravilo uporabimo, ko nas oplazi meduza in občutimo srbečo bolečino. Stanje poslabša hladna voda, izboljšajo pa topli obkladki.

Na voljo so tudi homeopatska zdravila, ki preprečujejo ugrize klopov (Nosode klopnega meningoencefalitisa) ali pikov komarjev (Staphysagria).

Homeopatska zdravila proti potovalni slabosti
Cocculus (Anamirta cocculus)
Zdravilo je primerno ob potovalni slabosti, ki se kaže s slabostjo, vrtoglavico, bruhanjem in glavobolom. Bolnik je zelo šibek. Najbolj slabo mu je ob nenadnih sunkih. Stanje izboljša mirno ležanje, svež zrak in toplota. Uporabimo ga pri vožnji z avtomobilom ali ladjo.

Tabacum (Nicotiana tabaum)
Homeopatsko zdravilo je primerno ob potovalni slabosti, ki se kaže s hudo slabostjo in bruhanjem. Prisotna je vrtoglavica. Oseba je v obraz bleda, obliva jo mrzel pot. Stanje izboljša svež zrak in zaprte oči. Stanje poslabša tobačni dim in najmanjši premik. Zdravilo je primerno za morsko bolezen.

Petroleum rectificatum
Zdravilo je primerno ob slabosti, vrtoglavici in nenadnem bruhanju kot posledica lakote ali vonja po bencinu. Stanje izboljša toplota, če bolnik nekaj zaužije ali zapre oči. Slabost poslabša svež zrak in premikanje avtomobila.

Zdravila ob motnjah spanja in 'Jet lag'
Arsenicum album (Acidum arsenosicum)
Homeopatsko zdravilo uporabimo, ko ne moremo mirno spati zaradi nočnega nemira. Sanje so polne skrbi in strahu, kar nas zbuja. Še posebej se spanje poslabša po eni uri zjutraj.
Cocculus (Anamirta cocculus)
Zdravilo je primerno, ko je vzrok težav pogosto nočno bedenje, preobremenjenost z delom ali menjava časovnega pasu (jet lag). Bolnik je preutrujen, da bi lahko zaspal.
Nux vomica (Strychnos nux vomica)
Homeopatsko zdravilo je primerno, ko bolnik zaradi razdraženosti, stresa in čezmerne uporabe stimulansov težko zaspi. Zbudi se prezgodaj in nenaspan.

Homeopatska zdravila za oskrbo poškodb in ran
Arnica montana
Homeopatska arnika je eno najpomembnejših zdravil za zdravljenje raznih poškodb, ki se odražajo v bolečini in vnetju. Rane niso močno krvaveče. Pogosto rano spremlja tudi modrica in blaga oteklina. Homeopatsko zdravilo zmanjša možnost nastanka modrice, zaustavi krvavitev in omeji nastajanje otekline. Pomembno pospeši celjenje rane in blaži travmatski šok zaradi poškodbe. Bolnik, ki potrebuje homeopatsko arniko, ima občutek 'pretepenosti'. Zdravilo je zelo učinkovito za rane in odrgnine, ki so zelo občutljive na najmanjši dotik.
Rhus toxicodendrom
Homeopatsko zdravilo uporabimo ob naporih, zvinih in oteklinah. Stanje se izboljša z gibanjem in poslabša z mirovanjem. Bolečine so najhujše ob prvih gibih po mirovanju.
Calendula officinalis
Zdravilo uporabimo pri površinskih, močno bolečih odrgninah. Pogosto takšna odrgnina nastane pri padcu s kolesom. Takšna rana na prvi pogled ni grozna in le malo krvavi, vendar je zelo boleča. Homeopatsko zdravilo deluje tako, da ublaži bolečino, prepreči okužbo ter pospeši celjenje rane. V homeopatiji se uporablja tudi v obliki mazil in raztopin.

Homeopatska zdravila proti herpesu
Apis mellifica
Homeopatsko zdravilo uporabimo na začetni stopnji herpesa, ko še mehurček ni prisoten, vendar občutimo skelenje in zbadajočo bolečino. 
Rhus toxicodendron
Zdravilo uporabimo, ko je mehurček z bistro, svetlo rumeno tekočino že prisoten. Prisotna je srbečica.
Natrium muriaticum (Natrium chloratum)
Homeopatsko zdravilo uporabimo, ko je herpes posledica izpostavljanja močnemu soncu.

Kako hranimo homeopatsko potovalno lekarno?
Homeopatska zdravila zaščitimo pred svetlobo, vlago, elektromagnetnim valovanjem in sevanjem (vtičnice, računalnik, mobilni telefon …) ter močnimi vonjavami (parfumi, eterična olja …). To so namreč snovi, ki motijo informacijo homeopatskih zdravil in zmanjšujejo delovanje zdravil. 
Zato bo najbolje, da homeopatska zdravila shranimo v usnjen etui ali leseno škatlico, kjer bodo na varnem, da ohranijo svoje lastnosti.
Homeopatska zdravila so učinkovita pomoč pri številnih zdravstvenih težavah, s katerimi se lahko srečamo na dopustu.
Pravilno izbrano zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu.
Pri tem je nujna tudi kritična presoja, kdaj je treba obiskati zdravnika. Za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili se smemo odločiti le po posvetu s farmacevtom homeopatom v lekarni.

V Lekarnah Maribor smo na voljo farmacevti z dodatnimi znanji iz homeopatije, ki bomo z veseljem pomagali pri izbiri ustreznega homeopatskega zdravila. Prav tako boste prejeli informacije o pravilnem načinu uživanja, shranjevanja in odmerjanja homeopatskega zdravila.

Anja Hribernik, mag. farm., homeopatinja

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Lekarne Maribor
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0