DRISKA - POMAGAJMO S HOMEOPATIJO

Vsak izmed nas, ki se je že kdaj srečal z drisko, lahko potrdi, da gre za zelo neprijetno izkušnjo. Pogosto odvajanje tekočega blata nas izjemno omeji v naših vsakdanjih aktivnostih, hkrati pa nas pogosto izčrpa in nemalokrat za nekaj ur ali dni omeji le na pot od postelje do straniščne školjke.

Vzroki za nastanek driske

Driska je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja tekočega blata. Glede na čas trajanja težav ločimo kratkotrajno (akutno) drisko, ki ne zahteva posebnih preiskav in zdravljenja, in dolgotrajno (kronično) drisko, ki traja več kot tri tedne in je lahko posledica resne bolezni. Najpogosteje je driska posledica zastrupitve s hrano, virusne, bakterijske ali parazitske črevesne okužbe, neželenih učinkov določenih zdravil (npr. antibiotikov), neustrezne uporabe/zlorabe odvajal, lahko je tudi posledica psihičnega pritiska ali strahu.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Večina bolnikov z drisko ne potrebuje zdravniške oskrbe, saj akutna driska v večini primerov mine v nekaj dneh. Zdravniško oskrbo pa potrebujejo vsi oboleli z naslednjimi simptomi ali znaki:

  • obilna vodena driska z dehidracijo,
  • zelo pogosto odvajanje s primesmi krvi in/ali sluzi, kjer so prisotne hude bolečine in krči,
  • ob driski povišana temperatura (več kot 38,5 °C),
  • 6 ali več tekočih odvajanj v 24 urah ali trajanje driske več kot 48 ur,
  • driska pri dojenčku, mlajšem od treh mesecev,
  • driska, ki se pojavi ob jemanju antibiotikov ali po tem in samozdravljenje ni učinkovito,
  • starejši bolniki, ki imajo prisotno eno ali več kroničnih bolezni (srčno popuščanje, sladkorno bolezen) ter oslabljen imunski sistem,
  • driska pri nosečnici,
  • driska, ki jo spremlja dolgotrajno bruhanje.

Kako si lahko pomagamo sami?

Ne glede na vzrok kratkotrajne driske je pri samozdravljenju najbolj pomembno nadomeščati tekočino in elektrolite z namenom, da preprečimo dehidracijo. Za to je primerna uporaba peroralne rehidracijske soli, ki jo lahko kupite v lekarni ali pa vam recept predpiše zdravnik. Če nimate dostopa do lekarne, si lahko peroralno rehidracijsko sol izjemoma pripravite tudi doma, in sicer tako, da v 1 liter prekuhane vode vmešate 5 jedilnih žlic glukoze, 1 čajno žličko soli in sok 2 pomaranč.

Tudi prehrana v času trajanja driske naj bo prilagojena. Vsebuje naj čim manj vlaknin, na primer riž, krompir, banane, korenčkova juha ali sok, prepečenec in prežganka. Odsvetuje se tudi uživanje zelo mastne in začinjene hrane, pitje napitkov z veliko vsebnostjo enostavnih sladkorjev in uživanje kofeina. Treba je omejiti tudi uživanje mleka in mlečnih izdelkov, ki lahko zaradi prehodne laktozne intolerance drisko še poslabšajo.

Uživanje izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami (probiotiki) skrajša čas trajanja driske in blaži njen potek. Najbolj so učinkoviti pri zdravljenju drisk, ki jih povzročajo rotavirusi. Probiotiki se priporočajo tudi ob sočasnem jemanju z antibiotikom, saj preprečijo ali omilijo nastanek driske. V lekarni so na voljo kot zdravila in prehranska dopolnila v različnih farmacevtskih oblikah (kapsule, praški in napitki).

Pomembno je, da se ob težavah z drisko obrnete na lekarniškega farmacevta, saj vam bo ta s svojim strokovnim znanjem znal svetovati, kako bolezen obvladati in omiliti, v primeru hujših težav pa vas bo na osnovi kritične presoje napotil do zdravnika.

V lekarnah so za zdravljenje kratkotrajne driske na voljo homeopatska zdravila, ki nam omogočajo, da začnemo učinkovito zdravljenje že ob prvih simptomih. Homeopatija bolnika obravnava celostno in deluje po principu »podobno zdravimo s podobnim«. Pri izbiri homeopatskega zdravila pri bolniku poiščemo simptome, ki so najbolj podobni simptomom izbranega homeopatskega zdravila. Prednost homeopatskih zdravil je, da ne povzročajo neželenih učinkov in da jih lahko kombiniramo z zdravili klasičnega zdravljenja.

V nadaljevanju bo omenjenih nekaj homeopatskih zdravil, s katerimi si lahko posameznik pomaga izboljšati simptome kratkotrajne driske. Če se težave s pomočjo nefarmakoloških ukrepov in zdravljenja s homeopatskimi zdravili ne izboljšajo, je treba obiskati zdravnika.

Pomembno je, da homeopatska zdravila za zdravljenje akutne driske odmerjamo tako, da vzamemo 1 odmerek zdravila ob vsakem tekočem odvajanju.

Chincona officinalis

Zdravilo uporabimo, ko nas driska izredno izčrpa, ne povzroča pa nam nobenih bolečin v trebuhu. Spremlja jo napihnjenost cele trebušne votline z vetrovi neprijetnega vonja. Driska je posledica ne prebavljanja mleka, alkohola, kisle hrane ali pijače.

Arsenicum album

Homeopatsko zdravilo je primerno za ljudi, ki se zastrupijo s hrano (pogosto gre za pokvarjeno meso, pašteto, školjke, morsko hrano, zeleno sadje). Prisotna je rjavkasta driska (kot slivov sok), ki je zelo neprijetnega vonja, spremljajo pa jo pekoče bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje. Bolniku se okoli zadnjika pojavijo majhne ranice, zato izločanje spremljajo bolečine. Drisko spremlja hladno potenje in mrazenje ter občutek močne žeje. Psihično stanje bolnika je slabo, zelo je nemiren in zaskrbljen za svoje zdravje. Stanje se poslabša na mrazu in ponoči, izboljša pa ga topel prostor, topla oblačila in topla pijača.

Veratrum album

Zdravilo je primerno za ljudi, ki odvajajo tekoče, zelenkasto blato, ki nima vonja. Drisko spremljajo močne, krčevite bolečine v trebuhu. Prisotna je tudi huda slabost, pogosto je prisotno tudi bruhanje. Bolnik je zelo izčrpan, predvsem po odvajanju blata, obliva ga mrzel pot in v obraz je bled (cianotičen). Njegova usta so suha in občuti močno željo po hladni vodi. Bolniku se stanje poslabša po pitju in gibanju. Stanje izboljša toplota.

Homeopatski zdravili Arsenicum album in Veratrum album sta posebej učinkoviti pri poletnih driskah zaradi pokvarjene hrane, predvsem v tropskih državah, zato svetujemo, da sta vedno pri roki kot homeopatska terapija izbora.

Podophyllum

Homeopatsko zdravilo je primerno za ljudi, ki odvajajo vodeno blato rumenkasto zelene barve, sluzavo z močnim vonjem. Driska je obilna, kot bi odprli odtok. Ob odvajanju bolnik v trebuhu občuti pretakanje in klokotanje. Po odvajanju nastopi velika izčrpanost in občutek praznega trebuha in danke. Driska je lahko posledica zaužitja velikih količin svežega sadja ali zastrupitve s hrano. Stanje se poslabša zgodaj zjutraj, po pitju in po jedi, v vročem vremenu. Bolniku pa stanje izboljša položaj na trebuhu ali če noge pokrči na trebuh. Prav tako stanje izboljša uporaba termofora na trebuhu.

Chamomilla

Zdravilo je primerno predvsem za dojenčke in otroke, ki imajo drisko ob sočasnem izraščanju zob. Blato je vodeno in sluzavo, zelenkasto obarvano (kot špinača) in neprijetnega vonja po pokvarjenih jajcih. Na kožo zadnjika deluje dražilno. Bolnik ima napihnjen trebuh, ki je na dotik zelo boleč, odvajanje črevesnih plinov ne olajša bolečine. Na mentalni ravni je bolnik zelo razdražljiv, preobčutljiv, jezen in nemiren. Otrok kriči ali krčevito joka. Težave se zvečer na toplem še poslabšajo.

Ipecacuahna

Homeopatsko zdravilo je primerno za bolnika, ki odvaja tekoče penasto zelenkasto blato. Prisotna je slabost in slinjenje, bruhanje ne olajša slabosti. Bolnik občuti močne, krčevite bolečine v trebuhu, posebno v predelu žolčnika. Nima teka in ne občuti žeje. Je izčrpan in bledega obraza. Driska nastopi kot posledica zaužitja mastne hrane, sladoleda in nezrelega sadja. Toplota in gibanje stanje dodatno poslabšata.

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri zdravljenju kratkotrajne driske. Pravilno izbrano zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu. Pri tem je potrebna tudi kritična presoja, kdaj je treba obiskati zdravnika. Za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili se smemo odločiti le po posvetu s farmacevtom homeopatom v lekarni.

V Lekarnah Maribor smo vam na voljo farmacevti z dodatnimi znanji iz homeopatije, ki vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri ustreznega homeopatskega zdravila. Pri nas boste prav tako dobili vse informacije o pravilnem načinu jemanja, shranjevanja in odmerjanja homeopatskega zdravila.

Anja Hribernik, mag. farm., homeopatinja

 

Velikost pisave

Reset Zoom
Ali uporabite funkcijo brskalnika:
Ctrl + + / Ctrl + - / Ctrl + 0