Swipe to the left
09. november 2016

Homeopatija je naravna metoda zdravljenja, ki ne zdravi bolezni kot trenutni pojav ampak zdravi bolnika celostno. Usmerjena je k iskanju vzroka bolezni. Najpomembnejša prednost homeopatskih zdravil je, da jih lahko uporabljamo pravzaprav vsi, ne glede na starost in stanje, tako dojenčki kot tudi nosečnice in doječe mamice ter da ne povzročajo neželenih učinkov. Delujejo tako, da stimulirajo proces samozdravljenja. Končni rezultat pa je ozdravitev po naravni poti in ponovna vzpostavitev ravnovesja v telesu. Homeopatija je izrazito individualna metoda zdravljenja. Izbira kot tudi odmerjanje zdravila sta odvisni od številnih faktorjev in sta pri vsaki osebi lahko drugačni. Predvsem izbira pravega zdravila je najzahtevnejša in je hkrati tudi najpomembnejša za učinkovitost.

Homeopatija je primerna metoda za naravno samozdravljenje lažjih akutnih stanj. Svetujem vam, da se o izbiri, kakor tudi o pravilni uporabi homeopatskih zdravil, posvetujete s farmacevtom, ki ima dodatna znanja s področja homeopatije. V Lekarnah Maribor se lahko oglasite na homeopatsko svetovanje v Lekarno Gosposvetska, Lekarno Betnava, Lekarno Kamnica, Lekarno Tezno in Lekarniško podružnico Sladki vrh. Na posvetu vas bo farmacevt vprašal o poteku bolezni in ocenil ali je stanje primerno za samozdravljenje. Nekatera stanja namreč niso primerna za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili. Farmacevt vas bo napotil k zdravniku, če simptomi trajajo daljši čas in ne popustijo ter se stanje slabša ali ponavlja in če so prisotni resnejši znaki.

HOMEOPATSKO LAJŠANJE NAHODA

Pogostost akutnih infekcij zgornjih dihal kot so nahod, bolečine v žrelu, hripavost in kašelj v jesenskem in zimskem času naraste. Simptome, ki se ob tem pojavijo lahko uspešno lajšamo s homeopatskimi zdravili. Prednost homeopatskega zdravljenja ni zgolj v hitrem lajšanju prisotnih simptomov, temveč tudi v preprečitvi razvoja kasnejših komplikacij kot so vnetje ušes, vnetje sinusov in bronhitis. Homeopatska zdravila pa poleg naštetega tudi ugodno delujejo na imunski sistem.

Za najboljši izid zdravljenja je pomembno, da zdravilo začnete jemati čim prej ob pojavu prvih simptomov in da ga jemljete v skladu z navodili farmacevta. Pogostost jemanja zdravila je odvisna od intenzivnosti simptomov. Bolj kot so ti intenzivni pogosteje vzamemo zdravilo. Homeopatsko zdravilo jemljemo dokler so prisotni simptomi. Ob izboljšanju zdravstvenega stanja zmanjšamo pogostost jemanja zdravila. Ko simptomi izzvenijo, prekinemo jemanje zdravila.

Odmerek oziroma število kroglic homeopatskega zdravila ni tako pomemben pri homeopatskem zdravljenju. To se morda sliši nenavadno, a ker za homeopatsko učinkovitost ni pomembna količina aktivne snovi, je to pravzaprav razumljivo. Običajni odmerek je 3 do 5 kroglic, ki jih odmerimo neposredno iz stekleničke v plastični pokrovček zdravila. Kroglice položimo pod jezik, kjer jih počasi raztopimo. Dojenčkom lahko dajemo kroglice raztopljene v mali količini vode. Homeopatskih zdravil ne jemljemo med jedjo, ker hrana zmanjša njihovo učinkovitost.

Izbira pravega homeopatskega zdravila ni enostavna, je pa ključna za učinkovitost. Pomembni so posebni, individualni simptomi ter lastnosti posameznega simptoma. Homeopatija namenja posebno pozornost na okoliščine, ki določeno stanje izboljšajo ali poslabšajo.

V odvisnosti od faze je za nahod značilno kihanje, zamašen nos, povečano izločanje iz nosu in solzenje oči. Ostali bolj ali manj pogosti spremljajoči simptomi so še utrujenost, bolečine v mišicah, glavobol, včasih kašelj in povišana telesna temperatura. V razviti fazi nahoda se običajno poveča nosno izločanje. Izloček je lahko bolj ali manj dražeč, voden ali različno obarvan ter bolj ali manj tekoč oziroma zgoščen. Vse te lastnosti izločka upoštevamo pri izbiri homeopatskega zdravila. Prav tako upoštevamo okoliščine, ki simptome izboljšajo ali poslabšajo. S homeopatskega stališča namreč ni vseeno ali se simptomi nahoda izboljšajo, če smo zunaj na svežem zraku ali če smo znotraj na toplem. Simptomi se prav tako lahko izboljšajo ali poslabšajo v odvisnosti od dela dneva. Ponoči je na primer nos zamašen in suh, čez dan pa ima bolnik voden nosni izloček. Tudi solzenje oči je lahko bolj ali manj dražeče in pod vplivom zunanjih dejavnikov kot je svež zrak je le to bolj ali manj intenzivno. Prav tako je pomembno ali bolečino v žrelu lajša pitje toplega čaja ali uživanje sladoleda. Glede na trenutno prisotne simptome nahoda in okoliščine, ki le te izboljšajo ali poslabšajo izberemo najbolj ustrezno zdravilo, ki je hkrati najbolj učinkovito.

Če imunski sistem ni preveč oslabljen, nahod običajno mine sam od sebe. Vendar pa uporaba ustreznih homeopatskih zdravil skrajša trajanje bolezni in prepreči pojav kasnejših komplikacij, kar ne nazadnje omogoča hitrejšo ponovno vključitev v vsakodnevne aktivnosti. Najpomembnejše pa je, da homeopatija zdravi po naravni poti brez neželenih učinkov.

Danica Kokol Pravdič, mag. farm.