Swipe to the left
08. marec 2017

Kaj je driska in kdaj se lahko pojavi?

Driska (diareja) je pogosto iztrebljanje tekočega fecesa. Driska je lahko posledica:

  • uživanja določene vrste hrane (hrana, ki vsebuje umetna sladila (manitol, sorbitol), fižol, grozdje, čaj, kava,…)
  • uporabe nekaterih zdravil (odvajala, antacidi, analgetiki, ki vsebujejo kofein, antibiotiki)
  • prisotnosti toksinov npr. toksini kolere
  • vnetja debelega črevesa (ulcerativni kolitis, regionalni enteritis (Crohnova bolezen), rak,…)
  • nepopolno prebavljanje hrane (malabsorbcijski sindrom), kar je lahko posledica pomanjkanja prebavnih encimov v tankem črevesju, insuficience trebušne slinavke, nezadostne prekrvavitve debelega črevesja,…)
  • pomanjkanje encima laktaze (laktaza je encim, ki v prebavilih razgradi mlečni sladkor (laktozo), ki je v mleku in mlečnih izdelkih, na glukozo in galaktozo; če encima laktaze ni, ostane laktoza nespremenjena in se ne absorbira iz prebavil in povzroča drisko)

Nevarnosti dolgotrajne driske
Dolgotrajna driska lahko povzroči dehidracijo in izgubo elektrolitov. Posledica so lahko padec krvnega tlaka, omedlavica in omotica, slabost, motnje srčnega ritma. Z blatom se pa ne izgubljata samo voda in elektroliti, ampak tudi bikarbonat. Zaradi pomanjkanja bikarbonata se poruši pH krvi in nastopi metabolna acidoza. Pri blagi metabolni acidozi običajno nastopi slabost, bruhanje in utrujenost. Dihanje je globoko in hitro (tahipneja). Če se acidoza poglobi, nastopi šibkost, zaspanost, zmedenost in huda slabost. Pri hudi acidozi se zmanjša krvni tlak, sledijo šok, koma in smrt.

Kako si lahko pomagamo sami ?
Zaradi morebitnih zapletov dolgotrajne driske je zelo pomembno, da hitro ukrepamo, še posebej pri otrocih, starostnikih in srčnih bolnikih. Lekarne Maribor v ta namen pripravljajo enokomponentni čaj Borovnice (posušene) in večkomponentni Mariplant čaj proti driski, ki vsebuje koreniko srčne moči, liste poprove mete, cvetove prave kamilice in zeli navadnega repika. Tako plodovi borovnice kot korenika srčne moči kot zel navadnega repika vsebujejo čreslovine, ki pomagajo zaustaviti drisko, zmanjšujejo patološko sekrecijo in preprečujejo absorbcijo toksičnih snovi. Eterična olja kamilice in poprove mete blažijo krče prebavil in preprečujejo napenjanje.

Pri driski in pri vseh drugih stanjih, kjer pride do izgube tekočin in elektrolitov, je potrebno izgubljeno nadomestiti. Za nadomeščanje vode, elektrolitov in glukoze svetujemo uporabo praška za pripravo peroralne raztopine Rehidrol. Da bo pripravljena raztopina prijetnejšega okusa, jo pripravite s sokom ali katero drugo negazirano brezalkoholno pijačo.

Priporočamo tudi uporabo probiotikov. Le-ti vsebujejo mlečnokislinske liofilizirane bakterije, ki uravnavajo fiziološko ravnotežje črevesne flore. V človeškem črevesju prebivajo različne bakterije. Prevladujejo organizmu koristne bakterije (npr. mlečnokislinske), nekatere pa so škodljive. Vse skupaj imenujemo črevesna flora. Ta vzdržuje kislinsko-bazno ravnovesje, potrebno za normalno delovanje prebavnih encimov. Če mlečnokislinskih bakterij primanjkuje, se pojavijo različne prebavne težave:

  • driska,
  • napenjanje in
  • druge prebavne motnje, ki nastanejo zaradi bakterijskih in virusnih okužb prebavil dojenčkov, otrok in odraslih ter zaradi zdravljenja z nekaterimi antibiotiki.

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

Objavljeno v: Prebavila in presnova