Swipe to the left
23. marec 2020

COVID-19 in zdravljenje hipertenzije

Srčno-žilni bolniki — bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčnim popuščanjem, koronarno ali drugo aterosklerotično žilno boleznijo ter sladkorno boleznijo — sodijo med bolnike, pri katerih imajo lahko virusna obolenja, tudi COVID-19, slabši potek. Mnogi od teh bolnikov prejemajo zdravila, ki vplivajo na renin- angiotenzinski sistem, tj. zaviralce konvertaze angiotenzina (ACE) ali zaviralce angiotenzinskih receptorjev (ARB). V strokovni in laični javnosti so se zato začela pojavljati vprašanja o možni interakciji med COVID 19 ter zaviralci ACE oziroma ARB.

V zvezi s tem sta Združenje kardiologov Slovenije in Združenje za arterijsko hipertenzijo pri Slovenskem zdravniškem društvu pripravili in objavili skupno stališče, ki je dostopno na spodniih povezavah.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pa je v zvezi s tem objavila povzetek priporočil Evropske agencije za zdravila (EMA), kjer poudarjajo, da je pomembno je, da bolniki predpisanega zdravljenja ne opustijo, obenem tudi ni potrebe bo zamenjavi zdravljenja z drugimi zdravili. Trenutno ni dokazov iz kliničnih ali epidemioloških študij, ki bi potrjevali povezanost med zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) ali antagonisti angiotenzina II (sartani) ter poslabšanjem COVID-19. Strokovnjaki za zdravljenje motenj srca in krvnega tlaka, vključno z Evropskim združenjem za kardiologijo, so že objavili njihova stališča2,3. Da bi zbrali več dokazov, je EMA aktivno pristopila k raziskovalcem, ki pridobivajo nadaljnje podatke v epidemioloških študijah.

Ker se javnozdravstvena kriza hitro širi po vsem svetu, potekajo znanstvene raziskave, da bi razumeli, kako se koronavirus SARS-CoV-2 razmožuje v telesu, kako deluje na imunski sistem in povzroča bolezen ter ali lahko sočasno zdravljenje z zaviralci ACE ali sartani kakorkoli vliva na potek COVID-19.

Ugibanja, da lahko zaviralci ACE in sartani poslabšajo potek COVID-19 niso podprta s kliničnimi dokazi. Ta zdravila delujejo tako, da vplivajo na sistem renin-angiotenzin-aldosteron. Ker virus SARS-CoV-2 vstopa v celice z vezavo na receptor ACE-2, ki je del prej omenjenega sistema, in ker ta zdravila lahko povečajo število receptorjev ACE-2, je eno od razmišljanj, da to lahko poveča njegovo virulentnost (sposobnost povzročiti bolezen). Vendar pa je interakcija med virusom in sistemom renin-angiotenzin-aldosteron kompleksna in še ni popolnoma pojasnjena. Celoten povzetek je dostopen na spletni strani JAZMP (kliknite tukaj za povzetek).

Podobno poudarja tudi Svet za hipertenzijo pri Evropskem združenju za kardiologijo, da dokazov o negativnem vplivu ACE in ARB na potek COVID-19 ni, zato ni nobenega razloga, da bi spremenili ali opustili dosedanjo terapijo s temi zdravili.

http://www.sicardio.org/covid-19-in-zdravljenje-z-zaviralci-angiotenzin-pretvarjajocega-encima-ace-ali-blokatorji-angiotenzinskih-receptorjev-arb/ in

https://hipertenzija.org/Covid-19/

Evropsko združenje za kardiologijo