Swipe to the left

maj 2021

ZAPRTJE IN TEŽAVE Z ODVAJANJEM

21. maj 2021

Zaprtje je najpogostejša prebavna težava ljudi v razvitem svetu. Lahko doleti kogar koli izmed nas – od majhnih otrok pa vse do starostnikov. Vpliva na naše počutje in kakovost življenja ter se lahko razvije v resen zaplet.

POMLAD IN ALERGIJSKI RINITIS

21. maj 2021

Najznačilnejši simptomi senenega nahoda so kihanje, srbenje nosu, zamašen nos in voden izcedek iz nosu. Oči so lahko pekoče in srbeče, pogosto se močno solzijo. Pri zelo hudih simptomih se lahko pojavijo tudi glavobol, motnje spanja in razdražljivost. Simptomi alergijskega rinitisa so zelo podobni simptomom navadnega prehlada.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS IN LYMSKA BORELIOZA

21. maj 2021

Z enim samim ugrizom lahko klop prenese več povzročiteljev bolezni. Najbolj pogosti bolezni, katerih prenašalec je klop, sta pri nas lymska borelioza in klopni meningoencefalitis.

VELIKI JESEN (Fraxinus exselzior)

21. maj 2021

Uporaba jesenovih listov je danes omejena le na tradicionalno zdravilstvo. Učinkovine v listih jesena delujejo kot osmotsko odvajalo. Za to je zaslužen manitol. Z osmoznim delovanjem se doseže, da pritegne v črevo velike količine vode in tako se vsebina in volumen črevesja povečata. Odvajalni učinek po navadi nastopi po 8–9 urah.

NAVADNI LAN (Linum usitatissimum)

21. maj 2021

Laneno seme se uporablja kot blago odvajalo in ga poznamo kot eno najboljših naravnih zdravil proti kroničnemu zaprtju.

NAVADNA KRHLIKA (Rhamnus frangula)

21. maj 2021

Iz lubja navadne krhlike dobimo drogo, ki je edina z najmočnejšim odvajalnim učinkom, ki raste pri nas.