Swipe to the left

marec 2019

Pregled uporabe zdravil (PUZ)

22. marec 2019

Kaj je Pregled uporabe zdravil?

To je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

Pregled uporabe zdravil izboljša pacientovo znanje o zdravilih, vpliva na izboljšanje rezultatov zdravljenja ter posledično zvišuje kakovost pacientovega življenja in zdravja.

Kdo izvaja Pregled uporaba zdravil?

Pregled uporabe zdravil izvaja magister farmacije s pridobljeno kompetenco PUZ v prostoru, ki zagotavlja zaupnost in ohranitev osebne integritete pacienta.

Kaj pacient pridobi s Pregledom uporabe zdravil?

Pregled uporabe zdravil za pacienta pomeni jasne, pregledne, konkretne in celostne informacije, ker nudi:

 • jasen in razumljiv vpogled v jemanje zdravil, prehranskih dodatkov in drugih izdelkov z vsemi stranskimi učinki in pomembnimi informacijami za pacienta in njegovo zdravje.
 • nudi jasen in razumljiv vpogled v pacientovo stanje ter tako izboljša pacientovo razumevanje zdravljenja.
 • izboljša način uporabe zdravil in pacientovo seznanjenost z njimi.
 • izboljša morebitne težave pri zdravljenju.
 • optimizira in racionalizira jemanja zdravil in ostalih izdelkov ter posledično zniža stroške zdravljenja.
 • nudi aktivno spremljanje in podporo pri predpisani terapiji in zdravljenju.
 • Pomeni velik dvig kvalitete življenja in zdravja.

Kako Pregled uporabe zdravil poteka?

Na podlagi osebnega povabila in pisne privolitve pacienta sledi pisno vabilo na dogovorjen termin Pregleda uporabe zdravil.

Pacient na dogovorjeni termin prinese vsa zdravila na recept in brez recepta, vsa prehranska dopolnila in vse druge izdelka, ki jih uporablja, ter pripravi seznam vseh vprašanj, težav in pomislekov, ki jih ima v zvezi s terapijo, jemanjem in uporabo zdravil ter njegovimi učinki.

Med pregledom uporabe zdravil se pacient pogovori o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi. Ob tem prejme vse dodatne informacije o predpisanih zdravilih in terapiji ter napotke in predloge za preprečevanje morebitnih težavah povezanih z njimi. Enako velja tudi za vsa vprašanja povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke, kupljene v lekarni ali specializirani trgovini.

Po pogovoru magister farmacije za pacienta pripravi tudi seznam oziroma t.i. OSEBNO KARTICO ZDRAVIL, ki pacientu olajša jemanje zdravil. Seznam lahko pacient uporabi tudi ko obišče zdravnika ali je napoten v bolnišnico. Ob ugotovljenih večjih težavah pa magister farmacije pripravi pisni zapis za zdravnika in predlaga redno spremljanje pacienta.

Komu je Pregled uporabe zdravil namenjen?

Pregled uporabe zdravil je namenjen vsem, ki za odpravo ali lajšanje zdravstvenih težav uporabljajo zdravila na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in/ali druge izdelke.

Še posebej pa je ta pogovor primeren in koristen, če:

 • uporabljate več zdravil;
 • imate več različnih bolezni;
 • imate vprašanja in težave, povezane z jemanjem predpisanih zdravili;
 • ste dobili novo zdravilo, zamenjali eno ali več zdravil;
 • vam zdravila predpisuje več zdravnikov
 • so vas pred kratkim odpustili iz bolnišnice.

Na pregled uporabe zdravil se lahko naročite tukaj.