Swipe to the left

februar 2017

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

21. februar 2017

Po zaužitju hrane se spodnji del požiralnika sprosti in zalogaj hrane preide v želodec. Sprostitev spodnjega dela požiralnika traja le kratek čas. Takrat lahko želodčna vsebina priteče tudi v požiralnik, vendar je to premajhna količina, da bi povzročila težave.

Prostata in njene težave

13. februar 2017

Prostata je moška spolna žleza. S staranjem prostata raste, kar strokovno imenujemo benigna hiperplazija prostate. Mnogi moški, vendar ne vsi, imajo zaradi zvečane prostate težave z uriniranjem.

Samomor

13. februar 2017

Samomor je v Sloveniji zelo resen problem. V prometnih nesrečah umre na leto približno 300 ljudi, medtem ko zaradi samomora umre na leto približno 600 ljudi. Torej dvakrat več kot v prometnih nesrečah, a je obveščanje ljudi glede samomorov v primerjavi s prometnimi nesrečami veliko, veliko slabše. O samomorih se praviloma med ljudmi sploh ne govori.

Celiakija

06. februar 2017

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oz. na njegov izvleček gliadin.

Glavobol je nadloga današnjega časa

06. februar 2017

Glavobol jo ena najpogostejših vrst bolečine. Izvira iz open, ki ovijajo možgane, in iz lasišča ter iz njegovih krvnih žil in mišic. Bolečino povzroča napetost v teh strukturah ali njihovo raztegovanje. Bolečino lahko čutimo po vsej glavi ali le v enem delu, na primer v tilniku, čelu ali na eni strani glave.