Swipe to the left
21. maj 2021

POMLAD IN ALERGIJSKI RINITIS

Končno je tu pomlad! Vsako leto nas z vedno daljšimi dnevi in toplimi sončnimi žarki privabi na svež zrak. Žal pa spomladansko prebujanje narave marsikomu povzroča več težav kot radosti, saj s sabo prinaša tudi čas alergij. Te se sicer lahko pojavljajo skozi vse leto ali pa v določenem obdobju za nekaj tednov, včasih celo mesecev. Za pomlad je najbolj značilen sezonski seneni nahod, imenujemo ga tudi alergijski rinitis, ki se pojavi kot posledica alergije na cvetni prah oz. pelode trav, dreves in grmovnic. Prvi simptomi senenega nahoda se lahko pojavijo že januarja, ko cvetita leska in jelša, trajajo pa lahko do jeseni, ko odcvetijo še zadnje trave.

KAJ SPLOH JE ALERGIJA IN KAKO NASTANE?
Pri alergiji gre za nepričakovan in pretiran odziv telesa na telesu sicer nenevarno snov. Za njen nastanek je najprej potreben prvi stik z nekim alergenom, kot so cvetni prah, pršice, hrana. Takrat začne telo proizvajati protitelesa, ki nato ostanejo v organizmu in se pritrdijo na posebne celice, imenovane mastociti. Ko se ta protitelesa ponovno srečajo z alergenom, pa se pojavi burna reakcija, saj se iz mastocitov začne sproščati histamin, ki povzroči vnetno reakcijo in s tem simptome alergije.

SIMPTOMI SENENEGA NAHODA
Najznačilnejši simptomi senenega nahoda so kihanje, srbenje nosu, zamašen nos in voden izcedek iz nosu. Oči so lahko pekoče in srbeče, pogosto se močno solzijo. Pri zelo hudih simptomih se lahko pojavijo tudi glavobol, motnje spanja in razdražljivost. Simptomi alergijskega rinitisa so zelo podobni simptomom navadnega prehlada. Glavna razlika je v trajanju simptomov, saj prehlad običajno traja 7–10 dni, alergijski rinitis pa lahko težave povzroča tudi več tednov ali mesecev. Prehlad lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura, ki pa se pri senenem nahodu običajno ne pojavi.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI?
Za ublažitev simptomov senenega nahoda lahko veliko naredimo sami. Najbolj pomembno je, da se čim bolj izogibamo alergenom. To pomeni, da prostore zračimo, ko je v zraku najmanj cvetnega prahu – zgodaj zjutraj, če smo doma v mestu, ali zvečer, če smo doma na podeželju. Takrat je koncentracija cvetnega prahu v zraku namreč najmanjša. Dejavnosti na prostem je najboljše načrtovati med ali po dežju. Izogibamo se piknikom v naravi, perilo sušimo v zaprtih prostorih, v stanovanja ne prinašamo nabranega cvetja. Redno peremo posteljnino, po sprehodih zamenjamo oblačila in se oprhamo. Na spletu lahko celo spremljamo koledar cvetenja in dnevno napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku ter tako prilagajamo svoje dejavnosti na prostem.

SAMOZDRAVLJENJE SIMPTOMOV
V lekarni je na voljo kar nekaj pripravkov za samozdravljenje:

  • ANTIHISTAMINIKI – so zdravila, ki zmanjšajo imunski odziv in s tem ublažijo srbečico in ostale simptome alergije. Na voljo so v obliki tablet ali sirupa za otroke od 2. leta. Njihov neželeni učinek je lahko zaspanost, zato jih moramo jemati previdno, kadar načrtujemo vožnjo ali druge aktivnosti, ki zahtevajo budnost in zbranost.

  • PRŠILA ZA NOS – vsebujejo fiziološko raztopino ali lokalne dekongestive, ki zmanjšajo oteklost nosne sluznice in izcedek iz nosu. Pršila z lokalnimi dekongestivi niso primerna za bolnike z visokim krvnim tlakom in nosečnice. Uporabljajo se lahko kratkotrajno, saj dolgotrajna uporaba vodi v kronično oteklost nosne sluznice. Najbolj priporočljivo je izpiranje nosu s fiziološko raztopino. Fiziološki raztopini so lahko dodane snovi, ki zaščitijo nosno sluznico pred vstopom alergenov.

  • KAPLJICE ZA OČI – kapljice za vlaženje in izpiranje oči, ki omilijo občutek pekočih in srbečih oči, so na voljo brez recepta.

Samozdravljenje simptomov senenega nahoda naj ne traja več kot 7 dni. Če se težave v tem času ne izboljšajo ali celo poslabšajo, je treba obiskati zdravnika. Prav tako je obisk zdravnika potreben, če vaši simptomi močno vplivajo na vsakodnevna opravila. Zdravnik bo predpisal za vas ustrezna zdravila za zdravljenje alergijskega rinitisa. Bolniki, ki imajo izredno hude simptome senenega nahoda, imajo danes na voljo tudi zdravljenje z imunoterapijo, kjer zdravljenje poteka tako, da se z aplikacijo alergena v telo poskuša imunski sistem spremeniti, da ta ob srečanju z alergenom ne bo več povzročil vnetnih procesov in s tem simptomov alergije.

Z ustreznimi ukrepi lahko torej poskrbite, da bodo pomladni dnevi prijetni tudi za vas. O primernih izdelkih in pravilni uporabi teh pa vam bomo z veseljem svetovali tudi v lekarnah, da boste lahko svoj prosti čas preživljali v družbi prebujajoče se narave.

Lucija Gajšek, mag. farm.

Objavljeno v: Alergije