Swipe to the left

Nasveti

Preverjanje avtentičnosti zdravil in ponarejena zdravila - kako varni smo pred njimi?

12. februar 2020

Število ponarejenih zdravil se v zadnjih letih po vsem svetu povečuje, kar predstavlja grožnjo javnemu zdravju, saj vpliva na zaupanje ljudi v zdravstveni sistem in povzroča nezakonito, tudi nevarno preskrbo z zdravili. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je v globalnem merilu v obtoku za 200 milijard $ ponarejenih zdravil. Največ ponarejenih zdravil se proizvede...

Javna dražba

12. december 2019

Na podlagi Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ZSPDSLS-1 (Ur. l. RS, št. 11/18 in 79/18) in Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Ur. l. RS, št. 31/18) objavljamo

JAVNO DRAŽBO

za prodajo poslovnih prostorov v pritličju stavbe na naslovu Kraigherjeva ulica 3, Lenart v Slovenskih goricah, površina dela stavbe s kletjo 184,50m2, (brez kleti 154,30 m2), posamezni del št. 4, v stavbi št. 832, k.o. Lenart v Slovenskih goricah do celote ter pripadajočega zemljišča do 9/25 od celote.

Besedilo javne dražbe

Izjava – strinjanje z razpisnimi pogoji

Soglasje – osebni podatki

Spoštovane uporabnice, spoštovani uporabniki spletne lekarne Lekarn Maribor

03. oktober 2019

V zadovoljstvo nam je, da vam lahko predstavimo našo novo, bolj sodobno spletno lekarno Lekarn Maribor.

V spletni lekarni si lahko ogledate kot tudi nabavite številne izdelke, ki jih sicer najdete v lekarnah kot so npr. zdravila brez recepta, medicinske pripomočke, prehranska dopolnila in druga živila, kozmetične izdelke, izdelke za mamice in otroke ter izdelke za male živali.

Prav tako vas bomo redno seznanjali s promocijami, ki potekajo v naših lekarnah ob določenih terminih. Promocije so priložnost za vas, da izveste o izdelkih, ki jih mogoče že uporabljate ali pa bi jih radi uporabljali, a bi se želeli prej posvetovati s strokovno usposobljeno osebo. Tako boste izvedeli več o samih izdelkih kot tudi kateri izdelek bi bil za vas najbolj primeren.

Vabimo vas tudi, da redno spremljate naše posebne ponudbe pod zavihki:


Vljudno vabljeni.

Pregled uporabe zdravil (PUZ)

22. marec 2019

Kaj je Pregled uporabe zdravil?

To je prostovoljen, diskreten, organiziran, predhodno dogovorjen in voden pogovor z magistrom farmacije, ki se ukvarja z individualno, strokovno in celostno obravnavo pacienta.

Pregled uporabe zdravil izboljša pacientovo znanje o zdravilih, vpliva na izboljšanje rezultatov zdravljenja ter posledično zvišuje kakovost pacientovega življenja in zdravja.

Kdo izvaja Pregled uporaba zdravil?

Pregled uporabe zdravil izvaja magister farmacije s pridobljeno kompetenco PUZ v prostoru, ki zagotavlja zaupnost in ohranitev osebne integritete pacienta.

Kaj pacient pridobi s Pregledom uporabe zdravil?

Pregled uporabe zdravil za pacienta pomeni jasne, pregledne, konkretne in celostne informacije, ker nudi:

 • jasen in razumljiv vpogled v jemanje zdravil, prehranskih dodatkov in drugih izdelkov z vsemi stranskimi učinki in pomembnimi informacijami za pacienta in njegovo zdravje.
 • nudi jasen in razumljiv vpogled v pacientovo stanje ter tako izboljša pacientovo razumevanje zdravljenja.
 • izboljša način uporabe zdravil in pacientovo seznanjenost z njimi.
 • izboljša morebitne težave pri zdravljenju.
 • optimizira in racionalizira jemanja zdravil in ostalih izdelkov ter posledično zniža stroške zdravljenja.
 • nudi aktivno spremljanje in podporo pri predpisani terapiji in zdravljenju.
 • Pomeni velik dvig kvalitete življenja in zdravja.

Kako Pregled uporabe zdravil poteka?

Na podlagi osebnega povabila in pisne privolitve pacienta sledi pisno vabilo na dogovorjen termin Pregleda uporabe zdravil.

Pacient na dogovorjeni termin prinese vsa zdravila na recept in brez recepta, vsa prehranska dopolnila in vse druge izdelka, ki jih uporablja, ter pripravi seznam vseh vprašanj, težav in pomislekov, ki jih ima v zvezi s terapijo, jemanjem in uporabo zdravil ter njegovimi učinki.

Med pregledom uporabe zdravil se pacient pogovori o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi. Ob tem prejme vse dodatne informacije o predpisanih zdravilih in terapiji ter napotke in predloge za preprečevanje morebitnih težavah povezanih z njimi. Enako velja tudi za vsa vprašanja povezana z uporabo zdravil brez recepta, prehranska dopolnila in druge izdelke, kupljene v lekarni ali specializirani trgovini.

Po pogovoru magister farmacije za pacienta pripravi tudi seznam oziroma t.i. OSEBNO KARTICO ZDRAVIL, ki pacientu olajša jemanje zdravil. Seznam lahko pacient uporabi tudi ko obišče zdravnika ali je napoten v bolnišnico. Ob ugotovljenih večjih težavah pa magister farmacije pripravi pisni zapis za zdravnika in predlaga redno spremljanje pacienta.

Komu je Pregled uporabe zdravil namenjen?

Pregled uporabe zdravil je namenjen vsem, ki za odpravo ali lajšanje zdravstvenih težav uporabljajo zdravila na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila in/ali druge izdelke.

Še posebej pa je ta pogovor primeren in koristen, če:

 • uporabljate več zdravil;
 • imate več različnih bolezni;
 • imate vprašanja in težave, povezane z jemanjem predpisanih zdravili;
 • ste dobili novo zdravilo, zamenjali eno ali več zdravil;
 • vam zdravila predpisuje več zdravnikov
 • so vas pred kratkim odpustili iz bolnišnice.

Na pregled uporabe zdravil se lahko naročite tukaj.

Nega in zaščita občutljive kože poleti

29. junij 2018

Občutljivo kožo opredelimo kot pojav zbadanja, ščemenja, pekočega občutka, včasih celo bolečine na koži zaradi različnih dejavnikov, in sicer fizikalnih (UV-sevanje, toplota, mraz, veter), kemijskih (kozmetični izdelki, mila, voda in onesnaženost), psiholoških (stres) ali hormonskih. Pri težavah ...

Kako in kdaj pravilno uporabljati zdravila v nosečnosti

29. junij 2018

Med nosečnostjo mora nosečnica poskrbeti za svoje zdravje, hkrati pa zaščititi in poskrbeti za zdrav razvoj ploda. Dolgo je veljalo prepričanje, da je maternica varno okolje, ki varuje plod pred vsemi zunanjimi vplivi. Vendar skoraj vsa zdravila, ki jih nosečnica zaužije, prehajajo skozi posteljico v plod...

Stoma

09. marec 2017

Stoma (grška beseda za usta) je operativna izpeljava votlega organa skozi kožo na površino. Bolnikov s stomo je iz leta v leto več...

Ledvična odpoved

08. marec 2017

Po človeškem telesu kroži približno 5 litrov krvi. Ledvice to količino v enem dnevu prefiltrirajo in očistijo kar 40-krat.

Driska

08. marec 2017

Dolgotrajna driska lahko povzroči dehidracijo in izgubo elektrolitov. Posledica so lahko padec krvnega tlaka, omedlavica in omotica, slabost, motnje srčnega ritma.

Tobačni dim nam škoduje - opustite kajenje

07. marec 2017

Raba tobaka je dejavnik tveganja za nastanek in razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so pogosto neposreden vzrok smrti kadilcev.