Swipe to the left

Nasveti

KO BOLIJO SINUSI

27. januar 2023

Sinusi so z zrakom napolnjene votlinice. Pri človeku so obnosne votline parni zgornječeljustnični votlini, parni čelni votlini, parni sitkini votlini in ena zagozdnična votlina. Sinusi imajo pomembno vlogo, saj lobanjo ohranjajo lažjo, hkrati pa poskrbijo za proizvodnjo sluzi, ki vlaži notranjost nosu.

PRAVILNA UPORABA PRŠIL IN KAPLJIC

27. januar 2023

Pršila in kapljice za nos spadajo med najpogosteje uporabljene farmacevtske oblike zdravil za nos. Zdravilne učinkovine, ki so vgrajene vanje, lahko delujejo lokalno ali sistemsko.

RAZLIČNE VRSTE KAŠLJA

27. januar 2023

Kašelj je naravni obrambni mehanizem telesa, s katerim telo iz dihalnih poti odstranjuje škodljive snovi. Kašelj je posledica draženja dihalnih receptorjev, ki jih lahko povzročijo različni dražljaji: vnetni, mehanski, kemični, toplotni ali kombinirani. S kašljem odstranjujemo tujke, ki nehote zaidejo v naše dihalne poti, in odvečno sluz.

POSLOVANJE LEKARN MED NOVOLETNIMI PRAZNIKI

29. december 2022

SPOROČILO ZA JAVNOST

Tudi v Lekarnah Maribor zaradi številnih respiratornih obolenj zaznavamo povečan obisk in porast izdaje zdravil.
31. 12. 2022 bodo vse lekarne Lekarn Maribor poslovale po rednem sobotnem delovnem času, v trgovskih centrih do 15.00 ure.
31. 12. 2022 popoldan in na praznična dneva 1. in 2. 1. 2023 bo neprekinjena dežurna služba organizirana kot vedno v Lekarni Tabor.
Vse uporabnike vljudno prosimo, da naj zdravila za redno terapijo in druga nenujna zdravila ter ostale izdelke dvignejo v rednem delovnema času lekarn.

Dežurna služba je namreč namenjena izdaji zdravil na recepte, ki so predpisani istega dne ali označeni kot nujni, in preskrbi prebivalcev z zdravili, potrebnimi za zdravljenje ali lajšanje nujnih medicinskih stanj.

Hvala za razumevanje,

Lekarne Maribor.

Pravila in pogoji nagradne križanke BebiVal, december 2022

01. december 2022

SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA V NAGRADNI IGRI

Trajanje in potek nagradne igre

Križanka v reviji Lekarn Maribor »Pripravljeni na zimo«, december 2022 št. 26 je nagradna križanka, ki jo organizirajo Lekarne Maribor.
Žrebanje bo potekalo med 16. 2. in 25. 2. 2022.
V žrebanju lahko sodelujejo vsi, ki pošljejo pravilne rešitve – gesla na naslov Lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, 2000 Maribor.
Med vsemi sodelujočimi, ki bodo poslali pravilne rešitve – gesla, bomo izžrebali 5 (pet) nagrajencev.ŠPORTNE DEJAVNOSTI V JESENSKIH DNEH

28. september 2022

Biti športno dejaven je zdravo in prijetno. Bistvo športne rekreacije je sreča, veselje, zadovoljstvo in dobra fizična kondicija. Gibanje v naravi okrepi imunski sistem ter vpliva na fizično in duševno zdravje.

NEGA KOŽE PRI ATOPIČNEM DERMATITISU

15. september 2022

Atopijski dermatitis je ena najpogostejših kroničnih bolezni kože, ki prizadene tako dojenčke, majhne otroke, mladostnike kot odrasle osebe. Pri osebah z atopijskim dermatitisom predstavlja okvarjeno delovanje kožne bariere, zato ta postane prepustnejša za bakterije, alergene, viruse in druge dejavnike iz okolja.

Pravila in pogoji nagradne križanke v reviji Lekarn Maribor "Pripravljeni na jesen", september 2022

12. september 2022

Križana v reviji Lekarn Maribor »Pripravljeni na jesen«, september 2022 št 25 je nagradna križanka, ki jo organizirajo Lekarne Maribor.

Žrebanje bo potekalo med 16. 12. in 25. 12. 2022.

V žrebanju lahko sodelujejo vsi, ki pošljejo pravilne rešitve – gesla na naslov Lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, 2000 Maribor.

Med vsemi sodelujočimi, ki bodo poslali pravilne rešitve – gesla, bomo izžrebali 5 (pet) nagrajencev.

ETERIČNA OLJA

21. julij 2022

Uporaba eteričnih olj v našem vsakdanjiku postaja vse bolj priljubljena. Privabljajo nas dišeče tekočine v majhnih stekleničkah, ki nam s svojim vonjem osvežijo prostor, nas sprostijo ob prijetni masaži ali kopeli. Njihove učinke na dobro počutje in zdravje so poznali že v antičnem Egiptu.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI, KO PREJMEMO ZDRAVNIŠKI RECEPT?

20. julij 2022

Pregled pri zdravniku se navadno zaključi s predpisom recepta za zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Zdravila, ki so predpisana na zdravniški recept, se smejo izdajati samo v lekarnah. V članku so zbrane razlage in pomembne informacije, ki jih morate vedeti, ko prejmete recept za zdravilo.