slike so simbolične

Vse fotografije izdelka

Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos za otroke, 10 ml

Vrsta izdelka: Zdravilo
Cena: 7,53 €
Kratek opis:

Zdravilo Maresyl se uporablja za kratkotrajno zdravljenje zamašenega nosu pri otrocih starih od 2 - 10 let.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Cena: 7,53 €

Opis izdelka

Odmerjanje in način uporabe:
Otroci, stari 2 do 10 let:
1 razpršek v vsako nosnico, ne pogosteje kot vsakih 10-12 ur. Če bi bilo potrebno, se zdravilo lahko uporabi do 3-krat na dan.

Pediatrična populacija:
Zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos je indicirano za zdravljenje otrok, starih od 2 do 10 let in ga je treba dajati, kot je opisano spodaj. Zdravilo Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos ni priporočljivo za otroke, mlajše od 2 let. Varnost in učinkovitost uporabe zdravila Maresyl 0,5 mg/ml pršilo za nos še nista bili dokazani pri otrocih, mlajših od 2 let.

Zdravljenje lahko traja največ 5 dni. Če se po 3 dneh zdravljenja bolnik ne počuti bolje ali se počuti slabše, je treba oceniti njegovo klinično stanje. Dolgotrajna in prekomerna uporaba lahko povzroči povratno kongestijo. Priporočenega odmerka se ne sme preseči.

Način uporabe:
Pred prvo uporabo je treba pršilo za nos večkrat (4-krat) razpršiti v zrak, da se doseže enakomernost odmerka. Plastenka naj bo v navpičnem položaju. Če se zdravila ne uporablja več dni, je treba vsaj en razpršek izpustiti v zrak, da se doseže enakomernost odmerka.

Pred uporabo zdravila si je potrebno obrisati nos. Zdravilo Maresyl pršilo za nos je namenjeno samo za nazalno uporabo. Pršilo za nos je treba dajati v sedečem položaju. Majhni otroci naj sedijo v naročju osebe, ki jim daje zdravilo.

Da bi zmanjšali tveganje za širjenje okužb, zdravila ne sme uporabljati več kot ena oseba. Pršilnik je treba po uporabi splakniti.

Kontraindikacije:

  • Preobčutljivost za zdravilno učinkovino ali katerokoli pomožno snov, navedeno v poglavju 6.1.
  • Ne sme se ga uporabljati po transsfenoidalni hipofizektomiji ali po transnazalnih/transoralnih kirurških posegih, pri katerih je bila izpostavljena dura mater.
  • Suho vnetje nosne sluznice (rhinitis sicca).


Posebna opozorila in previdnostni ukrepi:
Pri uporabi ksilometazolina je, pri bolnikih z močnimi reakcijami na simpatomimetike, potrebna previdnost. Uporaba lahko povzroči nespečnost, omotico, tremor, aritmijo ali hipertenzijo.

Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij:
Ksilometazolina ni priporočljivo uporabljati skupaj s tricikličnimi ali tetracikličnimi antidepresivi ali zaviralci monoaminooksidaze (MAO) ali v dveh tednih po uporabi zaviralcev MAO.

Zaradi možnega hipertenzivnega učinka ksilometazolina naj se zdravilo Maresyl ne uporablja v kombinaciji z antihipertenzivnimi zdravil (npr. metildopo). Zdravilo Maresyl in druga zdravila z možnim hipertenzivnim učinkom (npr. doksapram, ergotamin, oksitocin) lahko okrepijo hipertenzivno delovanje drug drugega.

Plodnost, nosečnost in dojenje:
Nosečnost:
Podatki o omejenem številu izpostavljenih v prvem trimesečju nosečnosti niso pokazali neželenih učinkov na nosečnost ali plod/novorojenčka. Drugi epidemiološki podatki niso na voljo. Študije na živalih so pokazale reproduktivno toksičnost ksilometazolina pri velikosti odmerka nad priporočenim terapevtskim odmerkom (glejte poglavje 5.3).

V primeru hipertenzije ali znakov zmanjšanega pretoka krvi v maternici je potrebna previdnost. Pri velikih odmerkih in dolgotrajnejši uporabi ni možno izključiti zmanjšanja pretoka krvi v maternici.

Zdravilo Maresyl se sme uporabljati med nosečnostjo v skladu z navodili, vendar ne dlje kot en teden.

Dojenje:
Ni znano ali se ksilometazolin izloča v materino mleko. Tveganja za dojenčka ni možno izključiti. Odločiti se je treba za prenehanje dojenja ali prekinitev zdravljenja z zdravilom Maresyl, upoštevanje koristi dojenja za otroka in koristi zdravljenja za žensko.

Ker lahko preveliko odmerjanje povzroči zmanjšanje nastajanja mleka, se priporočenega odmerka ksilometazolina v obdobju dojenja ne sme preseči.

Plodnost:
Ni znanih učinkov ksilometazolina na plodnost.

Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji:
Ksilometazolin nima ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji, če se uporablja v skladu z navodili, toda če se bolnik počuti dremav/zaspan, je priporočljivo, da ne vozi ali upravlja s stroji.

Neželeni učinki:
Najpogosteje poročani neželeni učinki tega zdravila so bili zbadanje ali pekoč občutek v nosu in grlu ter tudi izsušenost nosne sluznice.

Neto količina:
10 ml

Jadran galenski laboratorij, d.o.o., Litostrojska cesta 46A, 1000 Ljubljana, Slovenija

 

Dodatne informacije

Neto količina 10 ml
Blagovna znamka Jgl
Vsebuje dekongestiv
Mesto uporabe nos
Oblika pršilo, raztopina