slike so simbolične

Vse fotografije izdelka

Carbo medicinalis granule, 50 g

Vrsta izdelka: Zdravilo
Cena: 12,07 €
Kratek opis:

Zdravilo Carbo medicinalis se uporablja pri nenadni hudi zastrupitvi z zaužitimi zdravili ali strupi ter pri nabiranju plinov v želodcu in črevesju (flatulenca).

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Cena: 12,07 €

Opis izdelka

Kaj je zdravilo Carbo medicinalis in za kaj ga uporabljamo:
Aktivno oglje je farmakološko neaktivna snov, ki se ne absorbira iz prebavil. Po peroralni uporabi ima aktivno oglje veliko zmožnost vezave strupov in plinov, zmanjša vsrkavanje teh spojin v telo in poveča njihovo izločanje skozi prebavila (črevesni adsorbens). Aktivno oglje tudi zelo dobro veže nase pline (antiflatulent) v prebavilih. Prehaja skozi želodec in pri tem ne zmanjša kislosti želodčne kisline. Aktivno oglje se ne vsrka in ne presnovi v prebavilih. Izloča se nespremenjeno z blatom, ki ga obarva črno. 

Zdravilo Carbo medicinalis se uporablja pri:

 • nenadni hudi zastrupitvi z zaužitimi zdravili ali strupi (zdravila proti bolečinam (analgetiki), zdravila proti povišani telesni temperaturi (antipiretiki), pomirjevala (sedativi), uspavala (hipnotiki), zdravila za zdravljenje epilepsije (antiepileptiki), zdravila, ki izboljšujejo razpoloženje depresivnih bolnikov (triciklični antidepresivi), srčni glikozidi (kardiotonični glikozidi), sulfonamidi, kinin, teofilin, nikotin),
 • nabiranju plinov v želodcu in črevesju (flatulenca).

 
Zdravila Carbo medicinalis ne uporabljajte:

 • če ste alergični na aktivno oglje ali katerokoli sestavino zdravila,
 • če imate možnost peroralne uporabe specifičnega protistrupa (antidota).
 • Uporaba aktivnega oglja ni priporočljiva v primeru zastrupitve z mineralnimi kislinami in lugi, sredstvi za pranje ali solmi težkih kovin, saj ima oglje majhno vezavno zmožnost zanje.

 

Druga zdravila in zdravilo Carbo medicinalis:

 • Aktivno oglje zmanjša zdravilni učinek večine sočasno zaužitih zdravil zaradi vezave teh zdravil na delce oglja. Pri sočasni uporabi je torej treba paziti, da bo med jemanjem teh zdravil in uporabo aktivnega oglja preteklo najmanj dve uri.
 • Mleko, sladoled in mlečni izdelki zmanjšajo vezavno zmožnost aktivnega oglja.

 
Kako uporabljati zdravilo Carbo medicinalis:

 1. 1. Nenadna huda peroralna zastrupitev
 2. Če je mogoče, uporabite aktivno oglje do ene ure po vnosu strupa v telo za učinkovitejše preprečevanje vsrkavanja strupa. Priporočeni odmerek je 1 g aktivnega oglja na kg telesne mase: To je minimalni začetni odmerek, ki ga ponovite na vsake 4 ure. Zrnca raztopine v 200 ml vode ali čaja.
 3. 2. Nabiranje plinov v želodcu in črevesju (flatulenca)
 4. Če ni drugače predpisano, jemljite eno zvrhano veliko žlico (10 g) zrnc zdravila raztopljenega v 200 ml vode ali čaja 4-krat na dan po jedi. Pri flatulenci lahko aktivno oglje jemljete do 7 dni.


Nosečnost in dojenje:
Pri nosečnicah in doječih materah niso opažali nobenih težav v zvezi z uporabo aktivnega oglja.

Opozorila:

 • Pri zdravljenju nenadne hude zastrupitve priporočamo tudi rektalno ali peroralno uporabo odvajala (natrijev sulfat ali magnezijev sulfat).
 • Oseba, ki ji dajemo suspenzijo aktivnega oglja, mora biti pri zavesti. Ob dajanju aktivnega oglja morate paziti, da ne pride do vdihovanja delcev aktivnega oglja. 
 • Sočasna uporaba sorbitola in aktivnega oglja lahko vodi do dehidracije. 
 • Mleko, sladoled in podobni izdelki zmanjšajo vezavno zmožnost aktivnega oglja.
 • Zdravilo ni priporočljivo za dolgotrajno zdravljenje flatulence (več kot 7 dni).
 • Dolgotrajno zdravljenje z aktivnim ogljem lahko povzroči prebavne motnje zaradi vezave encimov in vitaminov iz hrane na delce oglja. 
 • Aktivno oglje lahko oteži odkrivanje mikroorganizmov, ki povzročijo bolezen v prebavilih (patogenih parazitov), zato je treba pri sumu na drisko zaradi parazitov pregledati bolnikovo blato pred zdravljenjem z aktivnim ogljem. 
 • Pri nenadni hudi griži s krvavim blatom in zvišano telesno temperaturo se nemudoma posvetujte z zdravnikom.
 • Za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, priporočamo uporabo drugih oblik zaščite pred zanositvijo v času jemanja aktivnega oglja.
 • Uporabe aktivnega oglja ne priporočamo pri otrocih, mlajših od 3 let.


Neto količina:
50 g

Jadran galenski laboratorij, d.o.o., Litostrojska cesta 46A, 1000 Ljubljana, Slovenija

Dodatne informacije

Neto količina 50 g
Blagovna znamka Jgl
Vsebuje aktivno oglje
Mesto uporabe prebavila
Oblika granule