Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Prehlad in gripa

Kaj je prehlad?
Prehlad je najpogostejša virusna okužba zgornjih dihal. Običajno se začne s splošno utrujenostjo, bolečinami v žrelu, zamašenim nosom ali izcedkom iz nosu. Hripavost in suh kašelj se včasih pojavita šele takrat, ko izcedek iz nosu že pojenjuje. Prehlad lahko spremljata tudi povišana telesna temperatura in glavobol, predvsem pri otrocih. Simptomi prehlada trajajo tri do deste dni. Do zapletov lahko pride zaradi bakterijskih okužb, predvsem obnosnih votlin in srednjega ušesa.
 

Kaj je gripa?
Gripa ali influenca je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Povzročajo jo virusi, ki prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Običajno jo spremljajo povišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih in utrujenost. Bruhanje in driska se pri odraslih redko pojavita, pogosteje pa pri otrocih. Pri okužbah spodnjih dihal je najbolj pogosta in nevarna pljučnica.

 

Razlika med prehladom in gripo
Simptomi prehlada in gripe se med seboj nekoliko razlikujejo. Simptomi, ki spremljajo gripo, so visoka temperatura, izrazit glavobol, pogosto izrazite bolečine v mišicah in sklepih, izrazita izčrpanost, še posebej v začetnem stadiju bolezni, pogoste bolečine v prsih in kašljanje, ter utrujenost in slabost, ki lahko traja od dva do tri tedne. Simptomi, ki spremljajo prehlad, so predvsem zamašen nos, kihanje, in vneto žrelo, bolečine v mišicah in sklepih so blage, prav tako ni tako izrazite utrujenosti in slabosti kot je to značilno za gripo. Pri prehladu sta povišana telesna temperatura in glavobol redek pojav.

 

Kako lahko zbolimo za prehladom in gripo?
Viruse prehlada in gripe najpogosteje prenašamo z rokami na nosno in očesno sluznico in s tem povzročimo nastanek obolenja, zato priporočamo, da si roke umivate pogosto s toplo vodo in z milom in da se z rokami ne dotikate nosu in oči. Ker se virus prehlada prenaša tudi po zraku, se izogibajte javnih, zaprtih prostorov, kjer je hkrati veliko ljudi in ne bodite blizu tistih, ki kihajo in kašljajo. Svetujemo vam tudi, da uporabljajte papirnate robčke in jih takoj po uporabi zavrzite in če le lahko, dihajte skozi nos, saj je odličen filter za nos, hkrati pa pomaga ogreti vdihani zrak.

 

Kako si lahko sami pomagamo, če zbolimo za prehladom ali gripo?
Če zbolite za prehladom ali gripo, ostanite doma in počivajte, še posebej, če imate povišano telesno temperaturo. Pijte veliko tekočine, saj boste s tem navlažili izsušeno sluznico nosu in ust in pomagali nadomestiti izgubo vode v telesu. Prehladne simptome si olajšajte in odpravite z zdravili za samozdravljenje, ki jih dobite v lekarni:

 

 • Antiseptiki za usta in žrelo odpravijo neprijetno skelenje in bolečine v žrelu ter olajšajo požiranje.
 • Antitusiki so zdravila, ki pomirjajo suh dražeč kašelj in jih lahko uporabljamo tudi zvečer.
 • Ekspektoransi redčijo sluz, ki se nabira v dihalih in tako pomagajo pri izkašljevanju. Uporabljamo jih samo čez dan, nekje do 18. ure.
 • Analgetiki so zdravila proti bolečinam, ki se ob prehladu kažejo kot glavoboli in bolečine v mišicah in sklepih. Antipiretiki znižujejo povišano telesno temperaturo.
 • Kombinacije analgetikov, dekongestivov in antitusikov hkrati lajšajo bolečine, znižujejo povišano telesno temperaturo, zmanjšujejo izcedek iz nosu, olajšajo dihanje pri zamašenem nosu in pomirjajo suh dražeč kašelj. Priporočamo jih, kadar bolnik trpi zaradi več prehladnih simptomov hkrati.
 • Za preprečevanje prehladnih in gripoznih obolenj ali pri začetnih znakih prehlada in gripe vam svetujemo uporabo zdravil, ki krepijo imunski sistem. Vsebujejo izvleček ameriškega slamnika, ki poveča število belih krvnih telesc in tako pospeši odstranjevanje mikrobov ter zmanjša širjenje okužbe. Priporočamo jih tudi pri pogostih okužbah dihal in sečil, saj skrajšajo potek zdravljenja. Imunski sistem krepijo tudi vitamini, zato je potrebno vsakodnevno zaužiti dovolj sadja in zelenjave. Imunski sistem zraven omenjenega krepijo tudi izdelki, ki vsebuje mlezivo oziroma kolostrum in izdelki, ki vsebujejo spore kitajske gobe (Ganoderma lucidum).

 

V določenih primerih je kljub samozdravljenju potrebno obiskati zdravnika.
To morate storiti, kadar:

 • prehladni simptomi trajajo dlje kot teden dni;
 • hripavost, vneto žrelo in suh dražeč kašelj traja dlje kot dva tedna;
 • težko dihate in požirate;
 • je telesna temperatura višja od 38°C;
 • imate trd vrat in izrazit glavobol;
 • imate bolečine v ušesih.
   

Prav tako naj se z zdravnikom posvetujejo nosečnice in bolniki s kroničnimi boleznimi.

 

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

iStock_000012226855Medium.jpg