Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Bolečina

Kaj je bolečina?
Bolečina je eden najpogostejših znakov bolezni in poškodb. Opišemo jo kot neprijeten čutni in čustveni dražljaj, povezan s sedanjo ali preteklo tkivno poškodbo. Človeku pomeni bolečina sicer nekakšen zaščitni mehanizem, vendar jo zaradi neprijetnega občutenja skuša čim prej odpraviti ali se izogniti njenemu vzroku. Ker bolečina ni bolezen, temveč simptom, je njena odprava v določenem pogledu odvisna od zdravljenja osnovne bolezni. Če je osnovna bolezen neozdravljiva, je včasih potrebno dolgotrajno zdravljenje z analgetiki.

 

Katere analgetike vse poznamo?
Glavni skupini teh zdravil so narkotični in nenarkotični analgetiki. Prvi se uporabljajo pri zelo močnih bolečinah in niso namenjeni za samozdravljenje – predpiše jih lahko samo zdravnik. Analgetiki iz druge skupine pa se uporabljajo pri bolj blagih bolečinah. Predstavniki nenarkotičnih analgetikov, ki jih lahko kupimo tudi brez zdravniškega recepta, so naslednji:

 

  1. Salicilati, katerih najpomembnejši predstavnik je acetilsalicilna kislina. Acetilsalicilna kislina je za odpravljanje bolečin in zniževanje povišane telesne temperature v uporabi že več kot sto let. Zavira tudi vnetje, vpliva pa tudi na strjevanje krvi. Acetilsalicilna kislina pomaga pri glavobolu, zobobolu, blagih revmatičnih bolečinah, migreni, bolečem grlu in nelagodju, ki ga povzročajo vročinske bolezni, ipd. Njena največja pomanjkljivost je ta, da lahko razdraži želodec ali dvanajstnik in celo povzroči razjedo, kar utegne pripeljati do krvavitev. Zato je najbolje, da jo vzamemo po jedi. Povzroča lahko alergije, pri astmatikih pa astmatični napad, zato zanje ni priporočljiva. Priporočljiva tudi ni za otroke do dvanajstega leta starosti, ker utegne izzvati Reyev sindrom, ki je sicer zelo redek, lahko pa usodno prizadene otrokova jetra in možgane. Tudi v nosečnosti ni priporočljiva. Ob jemanju acetilsalicilne kisline se je potrebno izogibati pitja alkoholnih pijač, saj se poveča nevarnost draženja želodca.
  2. Anilinski analgetiki, katerih  predstavnik je paracetamol. Paracetamol deluje proti bolečinam in proti povišani telesni temperaturi. Uporablja se za lajšanje bolečin, kot so: glavobol, zobobol, boleče menstruacije, bolečine pri gripi in prehladu, mišične in sklepne bolečine, ipd. Ponavadi ne draži želodca, alergijske reakcije so redke, uporablja se lahko tudi pri otrocih. Vendar pa lahko predvsem prevelike zaužite količine povzročijo hudo, celo usodno okvaro jeter in ledvic. Nevarnost jetrnih okvar se poveča ob sočasnem pitju alkoholnih pijač.
  3. Nesteroidna protivnetna zdravila, od katerih so nekatera namenjena tudi samozdravljenju. Odpravljajo bolečine in vnetje. Največ jih uporabljamo za zdravljenje mišičnih in sklepnih bolečin ter tudi za menstruacijske bolečine, proti glavobolu, blagim bolečinam po operacijah, ipd. Dražijo lahko želodčno sluznico, zato naj bi jih jemali po jedi, uživali pa naj jih ne bi bolniki z želodčno razjedo. Med nosečnostjo in dojenjem večinoma niso priporočljiva. Previdnost je potrebna tudi pri ljudeh s prizadetim jetrnim ali ledvičnim delovanjem, lahko pa ovirajo tudi strjevanje krvi.

 

Kot vidimo imamo kar nekaj analgetikov namenjenih samozdravljenju. A preden sežemo po analgetiku, bi si morali zastaviti nekatera vprašanja:

 

Ali je analgetik res nujno potreben?
Včasih bi že nekaj minut počitka ali sprostitve lahko odpravilo glavobol, obisk zobozdravnika pa bi bil pri zobobolu nujno potreben.

 

Ali bi morali poiskati zdravniško pomoč?
Če gre za dolgotrajno bolečino je vsekakor treba obiskati zdravnika, da ugotovi kje je njen vzrok in ali je potrebno zdravljenje osnovne bolezni. Ko bo ozdravljena le ta, bo tudi bolečina izginila.

 

Kateri analgetik bi bil najbolj primeren?
Pomembno je, ali je analgetik namenjen otroku ali odraslemu človeku, nosečnici ali nekomu, ki že ima druge zdravstvene težave. Vsako zdravilo ima zaželene in nezaželene učinke in izbrati je potrebno tisto, ki je za vsakega posameznika najboljše. Zavedati pa se je potrebno, da so analgetiki pogosto kombinirani, vsebujejo več različnih zdravilnih učinkovin, na kar je potrebno paziti pri izbiri.

 

Že stari modreci so dejali: »Omiliti bolečino, božansko je delo.«
To vsekakor drži še danes, vendar bodimo tudi pri uporabi analgetikov
preudarni, farmacevti pa bomo pri njihovi izbiri vedno radi svetovali.

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

tablete3.jpg