Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Srce in njegove bolezni

Vloga srca
Srce je mišična črpalka v prsni votlini, ki vse življenje neprestano in ritmično utripa in pošilja kri po telesu. V povprečnem življenju se srce skrči več kot dva tisoč petsto milijon krat. Frekvenca, s katero srce utripa, in količina krvi, ki jo izčrpa pri vsaki kontrakciji, se lahko znatno spreminjata, odvisno od zahtev telesnih mišic po kisiku in s tem po krvi. V mirovanju se srce skrči 60 do 80 krat na minuto in iztisne pri vsakem utripu okrog 80 ml krvi, tako da črpa okrog 6 litrov na minuto. Pri skrajnem naporu pa se lahko frekvenca zveča na 200 utripov na minuto in iztisni volumen na skoraj 250 ml, to je 50 litrov na minuto.

 

Kaj vse lahko prizadene srce?
Bolezni srca so v razvitih deželah najpogostejši vzrok smrti. Milijonom ljudi tudi zmanjšajo kvaliteto življenja, tako da jim omejujejo aktivnost s povzročanjem bolečin, kratke sape, utrudljivosti, napadov omedlevice in anksioznosti. Široka paleta bolezni lahko prizadene srce tako, da zmanjša njegovo črpalno sposobnost. Mednje sodijo:

 

 1. Genetske bolezni so v splošnem podedovani ali genetski dejavniki, ki pa nimajo pomembne vloge pri povzročanju srčnih bolezni. Prispevajo pa k hiperlipidemijam, ki povečujejo dovzetnost za aterosklerozo in koronarno srčno bolezen.
 2. Prirojene hibe so strukturne nenormalnosti srca, ki so med najpogostejšimi okvarami, a jih navadno lahko zdravimo. So posledica napak pri razvoju ploda.
 3. Infekcije lahko povzročijo vnetje srca, poškodbe notranjih oblog srca in srčnih zaklopk.
 4. Tumorji, ki se razvijejo iz srčnih tkiv so redki. Pogostejši so sekundarni tumorji, ki se na srce razširijo iz drugih delov telesa.
 5. Bolezni srčne mišice so lahko podedovane, lahko pa jih povzroči pomanjkanje vitaminov, zastrupitev z alkoholom ali virusne infekcije.
 6.  Poškodbe nastanejo najpogosteje pri avtomobilskih nesrečah, ob udarcu v volan. Uporaba varnostnih pasov bi verjetno lahko preprečila nekatere od teh smrti.
 7. Prehrambene motnje so pomembne, saj je srčna mišica občutljiva na slabo prehranjenost. Zaradi pomanjkanja beljakovin in kalorij lahko postane tanka in mlahava. Debelost pa je drug pomemben dejavnik tveganja, zaradi vpliva na hipertenzijo, sladkorno bolezen in povišan holesterol.
 8. Motena preskrba s krvjo je poglaviten vzrok srčnih bolezni v  razvitih deželah. Koronarne arterije, ki preskrbujejo srce s krvjo, se zaradi ateroskleroze zožijo in deli srčne mišice so prikrajšani za kisik. Posledica je lahko angina pektoris ali srčni infarkt.
 9. Zastrupitev je najpogostejša z alkoholom. Dolgotrajno uživanje velikih količin alkohola lahko povzroči povečanje srca in srčno popuščanje. Če človek preneha s pitjem alkohola je možno okrevanje.
 10. Nekatera zdravila lahko motijo utripanje srca ali celo povzročijo trajno okvaro srčne mišice.
 11. Druge bolezni srca so srčna aritmija (motnja ritma bitja srca), srčni blok in srčno popuščanje (nezmožnost srca, da bi črpalo potrebne količine krvi).

 

Ali so zamašene krvne žile lahko vzrok za nastanek bolezni srca in ožilja?
Mašenje krvnih žil poveča možnost nastanka bolezni srca in ožilja. Obstajajo številni dejavniki tveganja, ki pospešujejo mašenje žil, ogroženost pa skokovito narašča pri sočasnem obstoju več dejavnikov tveganja, saj se škodljivi učinki dveh ali več nevarnostnih dejavnikov ne seštevajo, temveč množijo. Pomembno je, da skrbimo za:

 • urejen krvni tlak,
 • urejen krvni sladkor,
 • urejene vrednosti maščob v krvi,
 • redno gibanje,
 • zdravo telesno težo,
 • opustitev kajenja,
 • izogibanje stresa.

 

Ali si lahko kako sami pomagamo?
Brez recepta lahko tudi kupite številne izdelke za srce in farmacevti vam bomo svetovali o njihovi izbiri.

 • Mariplant čaj za srce in krvni obtok se uporablja proti sklerozi in zvišanemu krvnemu tlaku.
 • Izvlečki baldrijana ali gloga umirjajo srčni utrip.
 • Izvlečki Ginko bilobe odpravljajo motnje prekrvavitve.
 • Tveganje za bolezni srca in ožilja zmanjšajo kapsule nenasičenih maščobnoh kislin.
 • Aterosklerozo preprečujejo kapsule z oljnim izvlečkom česna.
 • Vitamin E normalizira delovanje srčne mišice.
 • Kapsule s koencimom Q10 sta antioksidantivna zaščita srca in ožilja.

 

Pomembno je,
da skrbimo za svoje srce,
saj bo le tako lahko dolgo bilo za nas.

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

srce1.jpg