Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Nega kože v menopavzi

Menopavza

Menopavza je določeno obdobje v življenju ženske, pri katerem gre za trajno prenehanje menstruacije in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov. Prepoznavamo jo večinoma za nazaj, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Nastopi lahko že po 40. letu starosti, v povprečju pa ženske menstruacijo izgubijo okoli 51. leta. Obdobje, ki nastopi pred menopavzo, poznamo kot klimakterij ali perimenopavza in lahko traja od nekaj do več kakor deset let. Med najpogostejšimi simptomi s katerimi se spopadajo ženske v tem obdobju so spremembe mesečnega cikla, oblivi vročine in nočno potenje, nespečnost, motnje razpoloženja, vrtoglavica, utrujenost, razbijanje srca, motnje koncentracije.

 

Zmanjševanje količine spolnih hormonov, kar se dogaja med menopavzo, se odraža tudi na koži.  V njej nastaja manj kolagena, že obstoječi pa se razgrajuje. Posledica je tanjša, manj elastična in povešena koža. Gube postajajo vedno globje. Zaradi zmanjševanja količine hialuronske kisline, koža začenja izgubljati volumen. V  koži je zmanjšana sposobnost sinteze lipidov, zato koža postaja vedno bolj suha, krhka in občutljiva. S starostjo se zmanjšuje sposobnost obnove kože, zato je sprejemljivejša za okužbe. Tudi rane se počasneje celijo. Pogosta težava, ki se pojavlja v obdobju menopavze je pigmentacija kože. Pigmentni madeži z leti postajajo izrazitejši, večji in temnejši. Vzroki za to težavo so izpostavljanje soncu, genetika, upad ravni hormonov. Poleg hormonov, genske predispozicije in prehrane pomembno vplivajo na staranje kože tudi zunanji dejavniki kot so UV sevanje, onesnaževanje, smog in seveda nega, ki jo namenjamo koži. Izbira ustreznih preparatov in pravih kozmetičnih proizvodov za nego kože je v tem obdobju ključnega pomena. Ženske, ki so vse življenje skrbno negovale svojo kožo, imajo vidno lepšo polt tudi v tem obdobju.

 

Kako izbrati ustrezno kozmetično nego?

Kozmetični preparati vsebujejo več sestavin:  vlažilce kože, vitamine, minerale, proteine in rastlinske izvlečke. Vsebujejo pa tudi antioksidante in UV zaščito.  Pri izbiri je treba upoštevati tip kože (suha, mastna, mešana) in trenutno stanje kože (izsušena, razdražena, nečista). Na srečo je sodobna tehnologija razvila celo vrsto preparatov, ki lahko pri tem učinkovito pomagajo. Priporočena je uporaba hranljive visoko hidratantne kreme, ki kožo obenem hrani in preprečujejo njeno izsuševanje. Krema naj vsebuje tudi antioksidante (ti nevtralizirajo škodljivo delovanje UV žarkov, stresa, onesnaženosti iz okolja, cigaretnega dima) ter vitamina C in E (odpravljata proste radikale). 

 

Nego kože sestavlja več postopkov: 

1)   čiščenje kože

Vedno uporabljamo čistilni preparat, ki ga izberemo glede na tip kože (mleko, kremo, peno ali gel) in vodo (danes so najbolj uporabljene micelarne vode). Za nego kože nikakor ne zadošča zgolj voda, saj se na koži naberejo odmrle celice in nečistoče, ki jih z vodo ne moremo popolnoma odstraniti. Čiščenje končamo z uporabo tonika, ki koži vrne ustrezen pH in vlago. Kot dodatno nego lahko uporabimo tudi piling. Z njim odstranimo odmrle celice iz kože. Pri izrazito suhi in občutljivi koži je potrebna previdnost pri izbiri pilinga, katerega uporaba ne sme biti pogostejša kot enkrat do dvakrat na mesec. Za čiščenje vek in trepalnic uporabimo posebno čistilo za ta namen.

 

2)   osnovna nega

Uporabljamo dnevno in nočno kremo. Če koža ni pretirano zahtevna, lahko uporabljamo tudi 24-urno kremo. Za predele okoli oči se izberejo preparati, ki so namenjeni za te predele in so oftalmološko preizkušeni in niso nevarni za oči.

 

3)   dodatna nega

Dnevni in nočni kremi lahko dodamo različne podlage (serume, vlažilne emulzije). Serumi so v primerjavi s kremami bogatejši z aktivnimi sestavinami.  

 

Tako kot na obrazu se v tem obdobju pojavi suha koža tudi po telesu. Zaradi pomanjkanja vlage koža razpoka, alergeni lažje prodrejo vanjo in povzročijo vnetje, ki zelo srbi. Svetuje se uporaba nevtralnih neagresivnih mil in sindetov ter občasnih oljnih kopeli. Izogibati se je potrebno vročim kopelim, drgnjenju z brisačo in suhemu zraku. Tuširamo se enkrat na dan z mlačno vodo. Čim manj se kopamo. Vsaj enkrat dnevno uporabimo večjo količino kreme za telo, ki vsebuje ureo, mlečno kislino ali glicerol.

 

Poleg nege pa na izgled kože vpliva tudi prehrana, ki naj bo bogata z beljakovinami, minerali in vitamini. Vitamin A kožo učvrsti, vpliva na videz kože in njeno regeneracijo. Pomemben je tudi vitamin C, ki ščiti kožo pred stresom. Vitamin D olajša absorpcijo sončnih žarkov in vitamin E, ki spodbuja presnovo in s tem pomlajuje kožo. Omejiti je potrebno uporabo soli. Čarobni eliksir lepote v telesu je voda. Popiti je je potrebno čim več, saj je najboljša za hidratacijo in s tem žametni videz kože. Opustiti je potrebno kajenje in zmanjšati uživanje alkohola. 

 

Biološki uri se ženske ne moremo izogniti, lahko pa zmanjšamo njen vpliv na našo kožo in pripomoremo k njeni svežini, lepoti in boljšemu počutju ter samozavesti tudi v zrelih letih. 

 

Za izbiro ustreznega izdelka se lahko obrnete na farmacevta v lekarni. Z veseljem vam bomo prisluhnili in skupaj z vami izbrali za vas ter vaše potrebe najboljši izdelek.

 

Alja Žvajker, mag. farm in Natalija Dežman, farm. teh.

 

 

Vir slike: https://brunch.co.kr/@vogue127/45

menopavza1.jpg