Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Pomen obvladovanja telesne teže

Telesna teža ima velik, kompleksen pomen za sodobnega človeka in vpliva na njegovo fizično in psihično zdravje. Živimo v času, ko je delo pogosto sedeče, vozimo se z avtomobili, tempo življenja je pogosto zelo hiter, živimo po utečenih pravilih. Prepogosto pozabimo, da potrebuje naše telo počitek, telesno aktivnost, primerno prehrano in dovolj spanja.

 

Posledično sta pereč problem sodobnega časa prekomerna telesna teža in debelost. Statistični podatki kažejo, da delež prekomerno hranjenih z indeksom telesne mase (ITM) med 25 in 29,9 in debelih z ITM večjim od 30 tako po svetu kot tudi v Sloveniji narašča. Debelost je kronična bolezen za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu. Najpogosteje vodi v metabolni sindrom, ki je skupek več stanj, kot so presežek maščobe v predelu trebuha, motnja presnove maščob, ki se kaže kot povišani trigliceridi in znižan holesterol HDL, povišan krvni tlak in/ali sladkorna bolezen tipa 2. Temu je pridruženo tudi povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni. 

 

Poznavanje vzrokov je ključno za lažji nadzor ohranjanja telesne teže. Poglavitni vzrok za prekomerno težo je vnos večje količine kalorij, kot jih porabimo. Do tega pogosto pride pri prekomernem in nepravilnem uživanju hrane, pomanjkanju gibanja in/ali stresnem načinu življenja.

 

Otroci že zelo zgodaj začnejo oblikovati svoj odnos do okolice, zato je pomembno, da že majhnemu otroku privzgojimo pozitiven odnos do zdrave prehrane, telesne aktivnosti in primerne količine spanja. Znano je, da imajo otroci s prekomerno telesno težo med petim in desetim letom starosti tudi v odrasli dobi težave s prekomerno telesno težo.

 

Pravilna in uravnovešena prehrana je zagotovo najpomembnejša. Obroki naj ne bodo preobilni, presladki ali premastni, izogibajte se obrokom tik pred spanjem in jejte manjše obroke večkrat na dan. Pomembno je zaužiti zajtrk, saj si z njim zagotovite energijo za učinkovito razmišljanje, delo in igro. Raziskave kažejo, da kdor izpušča zajtrk, pogosteje posega po hrani, ki je revna z vlakninami in bogata z maščobami.

 

Redna telesna aktivnost ima številne pozitivne učinke na posameznikovo zdravje. Izboljša tako počutje kot telesno pripravljenost, blaži stres in zniža raven stresnih hormonov, krepi imunski sistem ter pozitivno vpliva na ritem spanja. Izboljša se telesna kondicija, znižajo se krvni tlak in vrednosti holesterola v krvi, poveča pa občutljivost na inzulin. Delež maščobnih tkiv se zmanjša, delež mišic pa poveča, posledično se poveča poraba energije v mirovanju.

 

Za lažje doseganje zmanjšanja ali ohranjanja telesne teže so na voljo številni izdelki. Vedno več prehranskih dopolnil in t.i. čudežnih pripravkov oglašujejo na spletu, televiziji, v revijah, nekateri ponudniki tudi po telefonu ali od vrat do vrat. Oglasi ponujajo čudežne rešitve, kot je velika izguba kilogramov v kratkem času in popolnoma brez truda ter poudarjajo, da so njihovi izdelki 100 % naravni, zato varni in brez alergenov. To je pogosto že na prvi pogled nesmiselno, a v veliki želji po izgubi telesne teže se lahko hitro ujamemo v past. Ker lahko v različnih medijih svoje izdelke oglašuje vsakdo, ki kaj proizvaja, ne glede na kakovost surovin in ne glede na pravilne podatke o vsebnosti učinkovin, ki naj bi bile v pripravku, nimamo zagotovila o njihovi kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Sestava teh izdelkov je pogosto nepreverjena, v nekaterih pripravkih so lahko prisotne nevarne in zdravju škodljive primesi, ki lahko povzročijo nevarne stranske učinke, preobčutljivost ali vplivajo na učinkovitost bolnikovih zdravil.

 

Lahko pa zdravila, prehranska dopolnila ali medicinske pripomočke, ki pomagajo, da ob prilagoditvi življenjskega sloga, lažje zmanjšate telesno težo, kupite v lekarni. V lekarnah zagotavljamo kakovost, varnost in učinkovitost s preverjanjem sestave in kakovosti surovin, ki so bile uporabljene pri izdelavi izdelkov, ki jih nudimo svojim uporabnikom.

 

V lekarni vam zagotavljamo tudi strokoven nasvet. Farmacevt ali farmacevtski tehnik, ki poznata lastnosti in uporabo zdravil ter prehranskih dopolnil, bosta pri svetovanju upoštevala vaše potrebe, trenutno zdravstveno stanje in zdravila, ki jih jemljete.

 

Anja Ferlič
absolventka na Fakulteti za farmacijo

 
hiking.jpg