Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Otroci in čas prehladnih obolenj

Padec poletnih temperatur, jesensko listje in vstop v vrtec oziroma šolo s sabo prinesejo tudi prve ali ponovne prehlade po vročem poletju, ki naše malčke, odvisno od starosti, spremljajo vse do pozne pomladi. Pri najmlajših, še zlasti če so prvorojenci, se pogosto začne z vstopom v organizirano varstvo. 

 

Kaj je prehlad? 

Prehlad je najpogostejša nezapletena akutna okužba zgornjih dihalnih poti, torej nosu in grla. Zakaj se prehladimo? Prepih, mrzle noge in podobne vraže niso pravi povzročitelj prehlada. Povzroča ga namreč izpostavljenost virusom (preko 200 je takih, ki povzročajo prehlad) in bakterijam. Res pa je, da je pri podhlajenosti, še zlasti pri otrocih, možnost okužbe večja. 

 

Prehlad je zelo nalezljiv. Virusi, ki nas okužijo najprej, se nahajajo v izcedku iz nosu, preko smrkanja in kihanja ter nato preko rok obolelega se prenesejo na različne površine in predmete, od tam pa jih pobere, spet z rokami, nekdo drug in si jih prenese na svoje sluznice. Kasneje, po nekaj dneh, lahko pride do superinfekcije, ko se virusom priključijo še bakterije. 

 

Simptomi prehlada:

- Nahod (nabrekla nosna sluznica oziroma zamašen nos)

- Glavobol

- Blago povišana telesna temperatura

- Bolečine v mišicah in sklepih

- Kašelj (navadno suh)

- Boleče ali skeleče grlo

 

Zadnji trije simptomi običajno nastopijo v blagi do zmerni obliki. Prehlada ne zamenjujmo z gripo. Najbolj značilen simptom, ki loči gripo od prehlada, je močno povišana telesna temperatura, ki pri gripi vztraja 3-4 dni. Poleg tega nahoda pri gripi navadno ni, so pa bolečine in izčrpanost izrazitejše.

 

Kako pomagamo prehlajenemu otroku? 

Kadar je otrok prehlajen, vam ni potrebno z njim k zdravniku, v kolikor so simptomi v mejah zgoraj opisanega. K zdravniku otroka peljemo, kadar povišana telesna temperatura več dni vztraja nad 38,5° C, če otrok izloča zelo malo urina, težko diha, ogromno kašlja, če kašelj traja več kot 7 dni, če mu pomodrijo ustnice, je več dni spremenjen, jokav, utrujen in za to ne najdete vzroka. Antibiotik ni primerno zdravilo za zdravljenje prehlada.

 

Otrok naj v času prehlada popije veliko tekočine in zaužije več vitaminov (sadja, zelenjave). Hrana naj bo v tem času lažje prebavljiva. Otrok naj čim več počiva, pomembna je tudi zadostna količina spanca.

 

Pri prehladu je pomembno, da otroku nos redno čistimo s fiziološko raztopino. Po potrebi mu ga lahko, zlasti pred spanjem, odmašimo s hipertonično fiziološko raztopino ali nazalnim dekongestivom, če je starejši od 2 let.  

 

Zdravila v obliki sirupov in kapljic so namenjena predvsem otrokom, mlajšim od 4 let, medtem ko lahko tablete in pastile damo otrokom, ki so starejši od 4 let. S tem se izognemo možnosti zadušitve.

 

V kolikor otrok toži, da ga boli glava (celo starejši dojenčki že znajo pokazati, da jih boli glava) ali ima povišano telesno temperaturo nad 38 oz. 38,5°C, mu lahko damo zdravilo proti bolečinam in za zbijanje povišane telesne temperature, namenjeno otrokom (sirup ali svečke, ki vsebujejo paracetamol ali ibuprofen). 

 

Kašelj je nadloga, ki vpliva na kakovost življenja, sam po sebi pa ni ogrožajoč. Na začetku prehlada je navadno suh, po nekaj dneh pa preide v produktiven, moker kašelj, z izločkom. Otroka že zgodaj naučimo kašljati v rokav ali v robček, s čimer preprečimo širjenje okužbe. Suh kašelj blažimo z antitusiki, zdravili, ki zavirajo kašelj (naravni izdelki vsebujejo islandski lišaj, slez), produktivnega pa z ekspektoransi in mukoliti, ki lajšajo izkašljevanje in redčijo gosto sluz (naravni izdelki vsebujejo bršljan, timijan). 

 

Mazilo proti prehladu je izvrsten izdelek, ki otrokom pomaga dihati, še zlasti ponoči in hkrati blaži tudi napade kašlja. Vsebuje eterična olja, mentol in kafro, ki širijo krvne žile in dražijo živčna vlakna ter s tem povečajo pretok krvi. Mazilo z eteričnimi olji, ki ne vsebuje kafre in mentola, je namenjeno najmlajšim. 

 

Pogosto vprašanje, ki nam ga starši postavljajo, je, kako dvigniti odpornost pri otroku?

Otroški imunski sistem se šele razvija in normalno je, da so majhni otroci pogosto bolni. Vendar ker starši želimo svojim otrokom najboljše, jih želimo zaščititi tudi pred boleznijo. Poleg zdrave, kakovostne, polnovredne prehrane, dojenja (v kolikor so otroci še dojeni), gibanja na svežem zraku in dovolj spanca jim lahko pomagamo tudi z izdelki, ki vplivajo na imunski sistem. Razen izjem so to večinoma prehranska dopolnila. Na tržišču jih je ogromno, razlogi, zaradi katerih se starši odločijo za izdelek, pa so različni. V glavnem ti izdelki vsebujejo ameriški slamnik (registriran kot zdravilo), betaglukan, cink, vitamine in probiotike. Otrokom jih dajemo v času povečane obolevnosti, lahko kot preventivo ali pa, ko že zbolijo. 

 

Ne pozabimo, da otroci poleg vsega zgoraj naštetega v času bolezni potrebujejo veliko ljubezni, pozornosti, topline in nežnosti ter skrbne starše, na katere se lahko zanesejo. 

 

 

Urška Lučev, mag. farm. 

 
7_imunost.jpg