Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Homeopatija

Homeopatija
je terapevtska metoda z več kot dvestoletno tradicijo. Njen začetnik je nemški zdravnik Samuel Hahnemann.
Temelji na principu podobnosti  ali kot rečemo »podobno se zdravi s podobnim«. Kar z drugimi besedami pomeni, da določena snov, ki pri zdravi osebi sproži določene simptome, pri bolniku enake simptome odpravi.
Za lažjo predstavo, poglejmo primer iz vsakdanjega življenja. Skoraj vsak ima neprijetno izkušnjo s čebelo. Če nas piči, se na mestu vboda pojavi neprijeten, pekoč in srbeč občutek. Koža oteče, se obarva rdeče in je topla na dotik. Hlajenje z mrzlo vodo ali ledom dobro lajša neprijetni občutek. Po principu podobnosti se v homeopatiji za lajšanje tovrstnih simptomov uporablja zdravilo, ki je pripravljeno iz čebele. Imenuje se Apis in dobro lajša vsa stanja na koži (npr. po pikih žuželk) in sluznicah (npr. boleče žrelo), za katera je značilna rdeče obarvana oteklina, ki je topla na dotik ter srbeč in pekoč občutek. Na splošno vsa ta stanja izboljša hlajenje.
Tudi drugi primer je pravzaprav vsakdanji. Doživimo ga vsakič, ko pripravljamo obrok, ki vključuje sesekljano čebulo. Dražeč in voden izcedek iz nosu in pekoč občutek v očeh spremlja praktično vsako pripravo takšnega obroka. Homeopatsko zdravilo pripravljeno iz čebule se imenuje Allium cepa. Po analogiji podobnosti lajša stanja, ki jih spremlja voden, dražeč in obilen izcedek iz nosu ter solzenje oči in kadar stanje izboljša bivanje na svežem zraku. Vsi ti simptomi z eno besedo opisujejo tipični nahod, tudi alergijskega.
Homeopatski princip je ravno nasproten alopatskemu, kamor sodi konvencionalna ali uradna medicina, ki temelji na principu nasprotnega. Zdravilo namreč odstranjuje simptome.
Homeopatija uporablja nizke odmerke aktivne snovi, zaradi česar je metoda pri kateri niso mogoče zastrupitve. Iz tega razloga homeopatska zdravila ne povzročajo stranskih učinkov v kolikor se jemljejo v skladu z navodili. Vsebujejo najmanjši odmerek, ki še izzove določeno reakcijo brez stranskih učinkov.
Homeopatija ne zdravi bolezni kot trenutni pojav ampak je medicina bolnika in ga zdravi celostno.

Homeopatska zdravila

Homeopatska zdravila so pripravljena v skladu z veljavnimi  farmacevtskimi standardi in ustrezajo vsem zahtevanim predpisom. Glede na izvor so rastlinskega, lahko pa tudi živalskega in mineralnega izvora. Izdelana so po posebnem postopku, z večkratnim zaporednim redčenjem in pretresanjem. Z izrazom potenca označujemo stopnjo redčenja homeopatskega zdravila. Označeno je z veliko črko in številom, ki sledi imenu zdravila. Črka označuje vrsto redčenja, število pa označuje število redčenj in stresanj. Na trgu so homeopatska zdravila v tekoči (kapljice), trdni (kroglice, praški, tablete) in poltrdni obliki (mazila). Najpogosteje se uporabljajo kroglice, ki se dajejo pod jezik. Ta oblika je tudi edina trenutno na voljo v Sloveniji.

Izbira homeopatskega zdravila
Homeopatija je izrazito individualna metoda zdravljenja. Izbira kot tudi odmerjanje zdravila sta odvisni od številnih faktorjev in sta pri vsaki osebi lahko drugačni. Zato se o izbiri kakor tudi o uporabi homeopatskega zdravila vedno posvetujte z vašim  zdravnikom homeopatom ali farmacevtom homeopatom. Pomembna je vsaka sprememba na fizičnem, emocionalnem in psihičnem nivoju bolnika, ki spremlja bolezen. Kljub temu, da osnovna postavitev diagnoze temelji na splošnih simptomih, torej simptomih značilnih za bolezen samo, niti dva posameznika ne zbolita na enak način. Individualni simptomi ju namreč prizadenejo zelo različno v primerjavi s splošnimi. Bolj kot je natančna in popolna izbira homeopatskega zdravila, bolj popoln je odgovor in večje je splošno zdravstveno izboljšanje bolnika.

Izbira zdravila, potence, odmerjanje
Izbira pravega zdravila je najzahtevnejša in je hkrati tudi najpomembnejša za učinkovitost. Dodatno pa je mogoče z izbiro prave potence učinek še povečati. Ločimo nizke (npr. CH6), srednje (npr. CH12) in visoke potence (npr. CH30, CH200). Za lajšanje akutnih težav se uporabljajo nizke potence. Odmerjajo se 3-5x/dan. Lahko pa tudi pogosteje npr. vsako uro pri povišani temperaturi. Ob tem moramo upoštevati, da z naslednjim odmerkom počakamo dokler učinek prejšnjega ne popusti. Izbira potence, kot tudi pogostost jemanja sta odvisna od številnih faktorjev. Za razliko od klasičnih zdravil, pri zdravljenju s homeopatskimi zdravili odmerek ni tako pomemben. To se morda sliši nenavadno, a ker je za homeopatsko učinkovitost pomembna informacija in ne količina aktivne snovi, kot pri alopatskih zdravilih, je to pravzaprav razumljivo. Običajni odmerek je 3 do 5 kroglic.
Pogostost jemanja se zmanjša ob izboljšanju stanja.  Terapija se prekine čim se povrne zdravje.

Kako pravilno jemljemo homeopatsko zdravilo?
Homeopatsko zdravilo jemljemo na tešče oziroma pol ure pred jedjo. V kolikor to ni mogoče, ga lahko vzamemo tudi dve uri po jedi. Predpisano število kroglic ali tablet položimo pod jezik, kjer se počasi raztopijo. Najbolje je, da jih položimo pod jezik neposredno iz originalne embalaže. Lahko pa jih raztopimo v mali količini vode (npr. pri dojenčkih) in popijemo. Tekoča homeopatska zdravila vedno jemljemo s plastično žlico, ker kovinska žlica zmanjša učinek zdravila. Na učinkovitost homeopatskih zdravil vplivajo tudi kamilični in metin čaj, izdelki s kafro in mentolom (npr. bomboni, žvečilke, zobna pasta..), kava.. Vse te snovi zmanjšajo učinek zdravila in jih v času zdravljenja ne uživamo.

Kako dolgo jemljemo homeopatsko zdravilo?
Homeopatsko zdravilo jemljemo dokler so prisotni simptomi. Ob izboljšanju zdravstvenega stanja zmanjšamo pogostost jemanja zdravila. Kar pomeni, da če smo v začetku zdravljenja jemali zdravilo npr. pet-krat na dan, ga ob izboljšanju jemljemo le še tri-krat na dan. Ko simptomi izzvenijo, prekinemo jemanje zdravila.

Kdaj pride do izboljšanja?
Akutna težava se praviloma izboljša po treh do štirih odmerkih homeopatskega zdravila, kronična pa v nekaj dneh. Zelo pomembno je, da zdravilo začnemo jemati čim prej, ob pojavu prvih simptomov. Splošno velja, da če se akutno stanje ne izboljša v nekaj urah ali se simptomi med zdravljenjem spremenijo, izbrano zdravilo verjetno ni pravo in ga je potrebno zamenjati.
Včasih se simptomi blago poslabšajo pred izboljšanjem. To je znak dobrega odgovora in vedno izgine v nekaj dneh. Če temu ni tako, je potrebno homeopatsko zdravilo zamenjati.

Ali se lahko homeopatsko zdravljenje kombinira z drugimi metodami zdravljenja?
Razen izjemoma, ni omejitev v kombiniranju z drugimi metodami zdravljenja. Homeopatija se lahko uporablja praktično vselej kot pomoč konvencionalnemu zdravljenju, saj sta metodi združljivi. Med jemanjem homeopatskih zdravil zato ne opuščajte zdravljenja s klasičnimi zdravili. Seznanite svojega homeopata z zdravili, ki jih redno jemljete in se posvetujte o kombiniranju s homeopatskimi zdravili.

Kako delujejo homeopatska zdravila?
Ne vemo kako homeopatska zdravila delujejo. Delovanje homeopatskih pripravkov ni farmakološko, saj ne morejo vplivati na biološke funkcije na način kot konvencionalna zdravila. Bistvo je v stimuliranju procesa samozdravljenja. Končni rezultat pa je ozdravitev po naravni poti.

Uporaba homeopatije

Samozdravljenje akutnih stanj
Homeopatija je primerna metoda za samozdravljenje lažjih akutnih stanj. Svetujemo vam, da se o izbiri, kakor tudi o pravilni uporabi homeopatskih zdravil, posvetujete s farmacevtom, ki ima dodatna znanja s področja homeopatije. V Sloveniji se homeopatska zdravila izdajajo v označenih lekarnah. V Lekarnah Maribor se lahko oglasite na homeopatski posvet v Lekarni Gosposvetska. Na posvetu vas bo farmacevt vprašal o poteku bolezni in ocenil ali je stanje primerno za samozdravljenje. Določene situacije namreč izključujejo samozdravljenje s homeopatskimi zdravili. Farmacevt vas bo napotil k zdravniku, če:

 • simptomi trajajo daljši čas in ne popustijo,
 • se stanje slabša,
 • so prisotni resnejši znaki,
 • se stanje ponavlja.


Izbira pravega homeopatskega zdravila ni enostavna, je pa ključna za učinkovitost. Pomembni so posebni, individualni simptomi ter lastnosti posameznega simptoma. Včasih je pomembna tudi stran telesa na kateri se pojavljajo simptomi. Pozornost homeopata je usmerjena tudi na okoliščine, ki določeno stanje izboljšajo ali poslabšajo. Če se osredotočimo na bolečino v žrelu, s homeopatskega stališča namreč ni vseeno ali jo lajša pitje toplega čaja ali uživanje sladoleda.
Homeopatija je individualna metoda in zdravilo bo izbrano posebej za vas in za določeno stanje, zato ga brez posveta ne posojajte drugim, četudi imajo podobne težave kot vi. Svetujemo vam, da zdravilo začnete jemati čim prej, ko so se težave pojavile in da ga jemljete v skladu z navodili farmacevta. V okviru samozdravljenja vam bomo svetovali homeopatska zdravila za lajšanje naslednjih lažjih akutnih težav:

 • dihal: prehlad, bolečine v žrelu, hripavost, kašelj, gripa, alergije
 • prebavil: zgaga, krči, napihnjenost, bruhanje, driska, zaprtje, potovalna slabost
 • sečil: vnetje mehurja
 • kože: po pikih žuželk, herpes na ustnici, bradavice
 • žensk: boleča menstruacija, predmenstrualni sindrom, klimakterijske težave, težave med nosečnostjo
 • bolečine v mišicah in sklepih, športne poškodbe
 • stres, trema pred javnim nastopanjem, nespečnost
 • glavobol, utrujenost, izboljšanje koncentracije
 • ob izraščanju zob in krčih prebavil dojenčkov

Homeopatsko zdravljenje kroničnih stanj

Homeopatsko zdravljenje kroničnih stanj in ponavljajočih akutnih stanj poteka po nadzorom zdravnika homeopata.

Danica Kokol Pravdič, mag.farm.

homeopatija1.jpg