Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Sindrom kronične utrujenosti

Izraz sindrom kronične utrujenosti se uporablja za skupino simptomov in med drugim zajema skrajno in trdovratno oslabelost in izčrpanost. Simptomi ovirajo bolnikovo zmožnost za delo in normalno funkcioniranje daljši čas oziroma najmanj šest mesecev.

 

Vzroke kronične utrujenosti je izredno težko opredeliti in tudi nikakršnega pravega zdravila ni zanjo. Pri večini so simptomi najhujši v zgodnjem obdobju bolezni, nato pa se postopoma sami od sebe ublažijo.

 

Simptomi in znaki, značilni za kronično utrujenost, so naslednji:

  • huda, izčrpavajoča utrujenost, ki jo telesna aktivnost ponavadi poslabša;
  • ponavljajoči se simptomi, podobni tistim pri gripi, med drugim kronično vnetje žrela;
  • bolečine v mišicah in sklepih;
  • boleče bezgavke v pazduhah in vratu;
  • glavoboli;
  • povišana temperatura (37,5 do 38 stopinj Celzija);
  • depresivnost;
  • zmedenost, razdražljivost in izguba spomina;
  • težave s spanjem.

 

Vzrok kronične utrujenosti ni znan. Obstajajo različne teorije o tem, kaj naj bi jo povzročalo. Nekaj časa so mislili, da jo povzroča virus. Druga teorija predvideva, da je kronična utrujenost avtoimuna bolezen. Nova in še nepotrjena teorija meni, da imajo ljudje s simptomi kronične utrujenosti manjšo koncentracijo določenih hormonov, ki vplivajo na razpoloženje in energijo. Kaže pa, da k nastanku sindroma kronične utrujenosti prispevajo tudi duševni in čustveni dejavniki.

 

Sindroma kronične utrujenosti ne moremo preprečiti in tudi nalesti se ga ne moremo od koga drugega. Diagnozo mora postaviti zdravnik, saj je treba opraviti preiskave, s katerimi izključimo nekatere druge bolezni: anemijo, infekcije, sladkorno bolezen, srčne bolezni, raka in druge bolezni, ki prav tako povzročajo trdovratno šibkost in izčrpanost.

 

In kaj lahko storimo, kadar se pojavi sindrom kronične utrujenosti?
Pomembno je, da ne prekoračujemo svojih telesnih zmogljivosti, ker lahko pretirana telesna aktivnost in napor simptome še poslabšata. Vendar pa poskušajmo ostati aktivni in celo postopoma povečujmo svojo toleranco za telesno aktivnost.

 

Veliko počivajmo in uživamo zdravo, uravnoteženo hrano.

 

Smiselno je dodati tudi multivitaminske pripravke ali pripravke, ki vsebujejo gingseng za večjo psihofozično moč telesa. Kadar se pojavljajo težave s spanjem, si lahko pred spanjem pripravimo čaj baldrijana ali melise, ki deluje pomirjevalno, ali pa vzamemo pripravke v obliki kapsul ali tablet, ki vsebujejo izvlečke baldrijana, melise in hmelja. Omenjeni izdelki bodo pripomogli tudi k hitrejšemu spancu.

 

Za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih ter glavobolov lahko uporabimo različna sredstva proti bolečinam, ki vsebujejo bodisi paracetamol, acetilsalicilno kislino ali druge nesteroidne antirevmatike.

 

Pomaga lahko tudi psihološko svetovanje, saj sindrom kronične utrujenosti pogosto spremlja depresija, in če jo zdravimo, lahko bolezen postane manj izčrpavajoča.

 

Pomanjkanje energije in volje je pogosto simptom mnogih motenj, ki so večinoma nepomembne, pri katerih si lahko sami pomagamo in hitro izginejo. Nekatere pa vendarle terjajo zdravniško obravnavo, zato je pomembno, da se obrnemo na zdravnika ali farmacevta, kadar so te težave prehude ali predolgo trajajo. S skupnimi močmi bomo dosegli, da bodo postale težave manjše in bodo počasi tudi izginile.

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.

utrujenost.jpg