Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Vitamin C

Vitamin C ima v našem telesu mnogo nalog:

 • pomemben je za delovanje različnih encimov (snovi, ki pospešujejo kemične procese v telesu),
 • pomemben je za rast in vzdrževanje zdravih kosti, zob, dlesni, vezi in žil,
 • pomemben je za odzivanje imunskega sistema na infekcije,
 • pomemben je za celjenje ran,
 • sodeluje pri absorpciji železa,
 • sodeluje pri tvorbi določenih nevrotransmiterjev(kemičnih snovi, odgovornih za prenos živčnih dražljajev med živčnimi celicami) in
 • sodeluje pri tvorbi hormonov nadledvične žleze.

 

Kaj je skorbut?
Skorbut, bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina C, je znana že od nekdaj. Bolezen je bolj razširjena pri narodih, katerih prehrana vsebuje malo vitamina C. Že leta 1535 je Jack Cartier preučeval možnost zdravljenja skorbuta z limoninim sokom. Ker je bila bolezen zelo pogosta med mornarji, ki na dolgih plovbah niso zaužili dovolj svežega sadja in zelenjave, je leta 1747 James Lind, zdravnik britanske mornarice, začel z raziskavami. Do leta 1800 so glede na njegove ugotovitve, s skrbno izbrano prehrano, ki je vsebovala dovolj agrumov, bolezen med britanskimi mornarji skoraj izkoreninili. Vitamin C je leta 1928 prvič izoli¬ral madžarski biokemik dr. Szent Gyorgyi. Dr. Linus Pauling pa je kasneje ugotovil pomen vitamina C za vzdrževanje zdravega imunskega sistema.

 

Zakaj je potrebno uživati vitamin C?
Ker organizem ne proizvaja vitamina C sam, ga moramo vsakodnevno zaužiti v zadostnih količinah s hrano ali s prehranskimi dodatki. Najbogatejši vir vitamina C so različne vrste sadja in zelenjave. To so zlasti: šipek, črni ribez, češnje, plodovi citrusov (limone, pomaranče, mandarine), kivi, jagode, maline, listnata zelenjava, brokoli, paprika, zelje, paradižnik, krompir, zeleni poper itd.

 

Vitamin C je zelo občutljiv, saj na zraku oksidira, pri povišani temperaturi pa razpade, zato je treba sadje in zelenjavo uživati sveže. Vsebnost vitamina C v jabolkah, ki po obiranju stojijo dva do tri mesece, upade za dve tretjini.

 

Vitamin C je vodotopen vitamin, katerega lahko telo skladišči le omejene količine. Če ga jemljemo v večjih količinah, kot je potrebno, se presežek izloči. Da se izognemo pomanjkanju, ga moramo uživati redno.

 

Kdaj se potrebe po vitaminu C povečajo?
Dnevno naj bi človek zaužil 60 do 90 mg vitamina C. Ob normalni prehrani je pomanjkanje vitamina C redko. Lažje pomanjkanje se lahko pojavi, predvsem kadar se povečajo potrebe po vitaminu C, to je:

 • v času nosečnosti, dojenja,
 • pri alkoholikih,
 • pri kadilcih,
 • pri dolgotrajnih diarejah,
 • ob hujših poškodbah ali operacijah,
 • ob jemanju kontracepcijskih tablet,
 • ob stresu,
 • pri infekcijah.

Izrazito pomanjkanje vitamina C lahko nastopi pri zelo omejitvenih dietah.

 

Blažje pomanjkanje lahko povzroči slabost, splošne bolečine, otekle dlesni in krvavitve iz nosu, hudo pomanjkanje pa skorbut in anemijo.

 

Prehranska dopolnila in vitamin C
Pogosto s hrano ne zaužijemo dovolj vitamina C ali pa ga s kuhanjem sadja in zelenjave uničimo. Primanjkljaj lahko nadomestimo s prehranskimi dopolnili. Nahajajo se v obliki tablet in kapsul, šumečih tablet, praškov, sirupov, bonbonov in napitkov, vsebujejo pa lahko le vitamin C ali pa tudi različne vitaminske ter vitaminsko mineralne kombinacije. Sami ali s posvetom z zdravnikom ali farmacevtom morate presoditi ali je za vas dodatek vitaminov potreben, farmacevti pa vam bomo radi svetovali o njiho izbiri.

 

Ali vitamin C lahko prepreči prehlad in gripo?
Nekateri ljudje menijo, da vitamin C prepreči prehlad in ga jemljejo v velikih količinah. Za to ni prepričljivih dokazov. Pretirano uživanje vitamina C običajno ne škoduje, razen če dnevni odmerek preseže 1 gram, kar lahko povzroča slabost, želodčne krče, drisko in v nekaterih primerih ledvične kamne.

 

Skrbeti moramo, da dnevno zaužijemo dovolj vitamina C,
a tudi z njim ne smemo pretiravati.

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.

vitaminc.jpg