Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Napenjanje in vetrovi

Kaj je napenjanje in zakaj nastane?
Napenjanje je občutek povečane količine plinov v prebavilih. Eden izmed plinov, ki lahko povzroča težave, je zrak, ki ga lahko pogoltnemo s hrano ali s pijačo. To se zgodi kadar prehitro jemo ali pijemo. Temu se lahko izognemo tako, da si vzamemo čas, ko jemo. Jejmo počasi in z občutkom. Enako je s pitjem. V prebavnem sistemu med prebavljanjem hrane nastajajo plini. Vzrok, da plinov v določenih primerih nastaja več kot sicer, je lahko vrsta hrane (fižol, zelje, trdo kuhana jajca) ali nekatere bolezni (tropska sprue, insuficienca trebušne slinavke, pomanjkanje encima laktaze).

 

Napenjanje pri dojenčkih
Težave z napenjanjem in vetrovi oz. s kolikami imajo predvsem dojenčki. Te težave imajo predvsem dojenčki, ki se hranijo z mlečnimi nadomestki. To mleko za razliko od materinega mleka ni lahko prebavljivo in ne vsebuje prebavnih encimov. Dojenčki s kolikami imajo napete trebuhe, so razdražljivi in jokajo. Pomiri jih že lahko nežna masaža trebuha v smeri urinega kazalca.

 

BebiVal čaj za otroke dajemo otrokom pri napenjanju in krčih, pri blagem kašlju ali samo za žejo. Janež, komarček in kumina vsebujejo eterično olje in delujejo kot karminativi, saj blažijo napenjanje, kamilice pa zavirajo vnetje in blažijo krče v prebavilih. Timijan, sladki koren in slez lajšajo izkašljevanje in varujejo sluznico pred dražečim kašljem. Primeren je za dojenčke in tudi za odrasle. V primeru, da so težave z napenjanjem hude, je potreben posvet s pediatrom. Pediater lahko svetuje, da otroku dajete posebej prirejene mlečne nadomestke, ki ne povzročajo kolik ali da otroku daste kapljice, ki vsebujejo učinkovino dimetikon.

 

Mariplant čaj proti vetrovom je namenjenem odraslim osebam, kadar jih pesti napenjanje in vetrovi. Čaj vsebuje liste poprove mete, cvetove prave kamilice, korenine zdravilne špajke, liste navadne melise, plodove navadnega komarčka in plodove vrtnega janeža. Eterična olja v komarčku in vrtnem janežu so odlično sredstvo proti napenjanju in vetrovom v črevesju. Kamilice, poprova meta in melisa s svojimi eteričnimi olji delujejo spazmolitično. Zdravilna špajka oziroma baldrijan deluje blago pomirjevalno.   
 

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

iStock_000005542220Small.jpg