Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Celiakija

Že v 2. stoletju pred našim štetjem je Grk Aretej prvi opisal celiakijo pri odraslih bolnikih. Angleški zdravnik Samuel Gee pa je pred nekaj več kot 100 leti (leta 1888) opisal klinične znake celiakije pri otrocih. Nizozemec Dicke je prvi povezal nastanek te bolezni z beljakovino – glutenom – v žitaricah. Bolezen se pojavlja povsod tam, kjer ljudje uživajo nekatere izmed žitaric. Pojavlja se s pogostostjo 1 primer na 1000 do 3000 rojstev. Najpogostejša je na Irskem, Škotskem in v skandinavskih državah. Med Indijanci in afriškimi domorodci je redka. Natančna ocena za Slovenijo še ne obstaja, vendar ocenjujejo, da se pojavlja na 1000 do 1500 živorojenih otrok. Po vsej verjetnosti je celiakija še pogostejša. Zdravniki diagnosticirajo le majhen odstotek ljudi s celiakijo, ki imajo značilne klinične znake obolenja. Velika večina ljudi ima latentno obliko celiakije, ima malo kliničnih znakov bolezni, ali pa so celo življenje brez znakov obolenja.

 

Kaj je celiakija?
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oz. na njegov izvleček gliadin.
 

Celiakija je genetska bolezen. Povprečno jo najdejo pri 10% vseh sorodnikov, ki že imajo postavljeno diagnozo.

 

Kaj je gluten?
Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje žitnih zrn pšenice, ječmena, rži, ovsa, pire in tritikale. Glutena ni v koruzi in rižu. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

 

Kakšna je vloga glutena pri celiakiji?
Ker je črevesna sluznica preobčutljiva, povzroča gluten pri celiakiji poškodbe sluznice tankega črevesa. Poškodovani del črevesa ima zmanjšano funkcijo, zaradi česar so povzročene motnje v presnovi hrane. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkavati dovolj hranilnih snovi. Zato imajo bolniki prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično do padca odpornosti organizma.

 

Kateri so simptomi bolezni?
Najbolj značilno je pogosto odvajanje obilnega, mastnega blata, ki ima neprijeten vonj; padanje telesne teže; napet trebuh; bruhanje; utrujenost in slabo razpoloženje; bledica kože in sluznic ter pri otrocih zastoj v rasti.

 

Kdaj se začne pojavljati preobčutljivost na gluten?
Celiakija se lahko pojavi že v otroštvu ali pa šele v odrasli dobi. Zakaj se pojavi pri nekaterih šele v odrasli dobi, še ne razumejo popolnoma. Prevladuje mnenje, da je bolezen pri tistih, pri katerih se pojavi šele v odrasli dobi, vse do izbruha v latentni obliki. Ne ve se, kaj sproži bolezen. Domnevajo, da je vzrok močna obremenitev z glutenom in povečana prepustnost sluznice prebavnega trakta, ki se pojavlja ob vnetjih prebavil.

 

Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev potem, ko otrok začne uživati žitarice.

 

Pri starejših otrocih in odraslih ti simptomi niso vselej tako izraziti. Kako se bo bolezen pokazala, je odvisno od mesta in obsega prizadetosti črevesa. Če je prizadet le začetni del tankega črevesa, se bolezen izraža s slabokrvnostjo, saj pride so pomanjkanja železa in/ali folatov. Prizadetost večjega dela tankega črevesa pa pripelje do motnje absorpcije hranil in zaradi tega do prizadetosti celotnega organizma.

 

Pri odraslih se bolezen pogosto kaže s povsem neznačilnimi bolezenskimi motnjami. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema (občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu) ter se slabo počutijo. Vedno več pa je bolnikov, pri katerih bolezen poteka brez kakršnihkoli simptomov.

 

Kako postavijo diagnozo?
Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsijo) dokažejo za celiakijo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Biopsijo opravijo s posebno aspiracijsko kapsulo ali endoskopsko. Tako je omogočen natančen mikroskopski pregled sluznice tankega črevesa.

 

In kaj pokaže pogled pod mikroskopom? Resice tankega črevesa izginejo, sluznica pa postane ploska.

 

Kako poteka zdravljenje?
Zdravljenje je zelo enostavno, hkrati pa zelo zapleteno. Bolnik mora iz svoje prehrane črtati vsa živila, ki vsebujejo gluten. Torej stroga brezglutenska dieta, ki traja celo življenje. Takšna dieta nima stranskih učinkov, saj gluten ni življenjsko pomembna hranilna snov.

 

Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa opomore, ponovno se obnovijo resice tankega črevesa, prevzamejo običajno funkcijo in se ne razlikujejo več od zdrave. Stanje bolnika se postopoma izboljša.

 

Če so okvare črevesja zaradi dolgoletnih težav prevelike, je potrebno tudi zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili. Nekje pri 20% ljudi dieta ni učinkovita.

 

Katera živila so prepovedana?
Prepovedane so žitarice in izdelki iz pšenice, rži, ječmena in ovsa. To pomeni, da vseh živil iz omenjenih žitaric, kot so: moka, zdrob, kruh, drobtine, keksi, testenine, zakuhe, pecivo, omake in temu podobne jedi, bolniki s celiakijo ne smejo uživati.
 

Pozornost je potrebno obrniti tudi na sestavo ostalih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo vezivo pšeničnega izvora.

 

Katera živila so dovoljena?
Bolniki s celiakijo se lahko prehranjujejo z dovoljenimi žitaricami (riž, koruza, ajda, proso), krompirjem, zelenjavo, sadjem, mlekom, jajci, mesom, ribami, medom. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in keksi.

 

Kako je s celiakijo in zdravili?
Pri bolnikih s celiakijo lahko nastanejo težave tudi zaradi jemanja zdravil za kakšno drugo bolezen. Zdravnika je potrebno seznaniti z dieto, da bo lahko predpisal ustrezno vrsto zdravila. Tudi ob uporabi raznih vitaminskih pripravkov in drugih zdravil, ki se jih dobi v lekarni brez recepta, morate biti pozorni na sestavo oz. opozorite farmacevta, da bo izbrano zdravilo ustrezno.

 

Kam se lahko bolniki s celiakijo obrnejo po nasvete?
Le-te lahko seveda dobijo pri zdravniku ali v lekarni; v Sloveniji pa imajo bolniki s celiakijo tudi svoj društvo: Slovensko društvo za celiakijo. Za bolnike je zelo priporočljivo, da se jim pridružijo, saj bodo tako dobili dragocene nasvete tistih, ki so že dlje časa bolni in imajo zato več izkušenj. Njihov spletni naslov je

http://www.drustvo-celiakija.si

.

Mojca Glasenčnik, mag.farm.

pšenica.jpg