Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Počitnice in otroci

Spet je prišel čas, ko se veselimo zasluženega dopusta. Vendar pa nas spremlja bojazen, kaj narediti če otroci zbolijo, ko bomo daleč stran od doma. Zato se moramo na potovanje dobro pripraviti že doma, v torbici s prvo pomočjo in zdravili pa morajo biti najnujnejša zdravila, ki jim še ni potekel rok uporabe.

 

Izbira kraja letovanja
Že pri izbiri kraja letovanja moramo misliti na otroke. Če so otroci zdravi in odporni, lahko preživijo počitnice kjerkoli: ob morju ali jezerih, v planinah ali gozdovih. Morje je prava izbira za otroke, ki so nagnjeni k obolenjem dihal ali imajo celo že astmo ter tiste, ki so pogosto prehlajeni in imajo oslabljen imunski sistem. Sončenje in kopanje v morski vodi se priporoča tudi pri nekaterih kožnih boleznih kot je npr. luskavica. Zmernejša klima srednje gorskega področja pa se priporoča predvsem za tiste otroke, ki so pretirano občutljivi, nervozni, neješči in hitro utrujeni.

 

Otroku je med vožnjo slabo
Če je otroku med vožnjo slabo in je star več kot leto dni, mu že doma, pol ure pred odhodom damo ustrezen odmerek tablet proti bruhanju. Med potjo se izogibamo pitja neprekuhane vode, gaziranih pijač, tort in sladoledov, ker so pogosto okuženi z nevarnimi črevesnimi kužnimi klicami.

 

 Ne pozabite na kožo pod plenicami…
Dojenčke in otroke, ki so še v plenicah, je potrebno med potjo večkrat previti ter ritko namazati z ustreznim mazilom, saj se nežna koža lahko na vlagi in vročini kaj hitro vname.

 

Otrok ima prebavne težave – kako mu lahko sami pomagamo?
Na dopustu so pogoste prebavne težave. Le-te so za odrasle običajno samo nadležne, za majhnega otroka pa so lahko tudi usodne in ga lahko v kratkem času privedejo tudi na rob smrti. Driska in bruhanje namreč lahko povzročita velike izgube tekočine in elektrolitov, kar  ima za majhnega otroka hude posledice. Zato moramo najprej poskrbeti, da nadomestimo izgubljeno vodo in elektrolite. Majhnemu otroku dajemo piti tekočino po žličkah, vsakih deset minut. Če je potrebno lahko otroku damo tudi pripravke, ki urejajo normalno črevesno floro ali medicinsko oglje, ki adsorbira škodljive snovi. Dieta ni potrebna, izogibamo se le mastne hrane in hrane ki napenja.

 

Praske, odrgnine,…
Če smo še tako previdni, prej ali slej bo otrok dobil kakšno prasko ali odrgnino. Za večino je dovolj, če jih speremo s čisto vodo, razkužimo z blagim razkužilom ter nanje nalepimo obliž ali jih prekrijemo z gazo. Pri težjih poškodbah je seveda potrebna zdravniška pomoč.

 

Kako lahko otroku pomagamo po piku žuželke?
Zelo nadležni in nevarni so lahko tudi piki žuželk. Pogosti so piki komarjev, zato je pametno, da prostor zaščitimo s posebnim aparatom, ki komarje odganja. Na voljo so tudi sredstva, ki jih nanesemo na kožo, pri otrocih pa je še bolje, da jih razpršimo po oblačilih, kjer prav tako odganjajo komarje in nekatera tudi klope. Če pa komar otroka vseeno piči, mu na mesto vboda položimo hladen obkladek, nato pa vbodeno mesto namažemo z mazilom, ki blaži alergično reakcijo. Še bolj nevarni so lahko piki klopov, saj so precej razširjeni klopi, ki so okuženi z virusom klopnega meningitisa in bakterijo, ki povzroča boreliozo. Pred piki je potrebno otroke zato že preventivno zaščititi s primerno obleko in sredstvi, ki jih nanjo nanesemo in klope odganjajo, če pa kljub temu opazimo na koži prisesanega klopa, ga s pinceto previdno celega izvlečemo. Zdravnika pa je potrebno obiskati takoj, če se po nekaj dneh na mestu vboda pojavi rdečina v obliki kolobarjev. Majhnemu otroku so lahko zelo nevarni tudi piki čebel in os, zlasti če gre za pik v predelu obraza in vratu, saj lahko pik zapre dihalne poti. V tem primeru damo otroku na mesto pika mrzel obkladek, ustrezen odmerek sirupa proti alergiji in takoj poiščemo zdravniško pomoč. Kadar pa gre za pik na drugih delih telesa, na mesto pika damo mrzel obkladek ter namažemo z mazilom proti alergiji.

 

Bodimo previdni pri izpostavljanju otroške kože soncu
Pri majhnih otrocih moramo biti tudi zelo previdni pri sončenju. Na začetku naj bo otrok na soncu le kratek čas, potem pa postopoma vsak dan dlje. Na soncu pa ne sme biti med 11. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši. Občutljivo otroško kožo je potrebno zaščititi z otroškimi kremami z visokimi zaščitnimi faktorji. Če pa otroka sonce kljub temu opeče, mu kožo namažemo z ustreznim sredstvom, ki hladi in pomirja.

 

Naštetih je nekaj težavic, ki pa lahko postanejo resne težave če nanje nismo pripravljeni. Zato naj bo tudi obisk lekarne na spisku nujnih opravil pred dopustom, dopustniški dnevi pa naj bodo polni sonca, smeha in veselja.   

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

otroci na počitnicah.jpg