Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Opekline in ozebline

Opekline
Opekline so poškodbe, ki so najpogostejše pri otrocih in sta¬rejših ljudeh. Veliko število jih je posledica nesreč doma, ki bi jih lahko preprečili. Koža je živo tkivo. Tudi kratko¬trajna izpostavljenost tempera¬turi, višji od 49 stopinj Celzija, poškoduje njene celice.

 

  • Opekline I. stopnje povzro¬čijo pordečitev kože in priza¬denejo le povrhnjico (zgornjo plast kože). Take opekline se hitro pozdravijo, vendar se po enem ali dveh dneh poškodova¬na koža včasih odlušči. Običa¬jen primer opeklin I. stopnje so sončne opekline.
  • Opekline II. stopnje poško¬dujejo kožo globlje in povzročijo nastanek mehurjev. Nekaj usnji¬ce (spodnje plasti kože) vseeno ostane nepoškodovane, tako da se tovrstne opekline ponavadi zacelijo brez brazgotin, razen če niso zelo obsežne.
  • Opekline III. stopnje uničijo vse plasti kože. Prizadeti predel je videti bel ali zoglenel, in če je opeklina zelo globoka, so vidne tudi kosti in mišice. Tudi če so opekline III. stopnje omeje¬ne na zelo majhno področje, je potrebno specialistično zdravljenje in verjetno tudi presaditev kože, da ne bi ostale brazgotine.
  • Opekline zaradi električnega toka lahko povzročijo veliko škodo, čeprav je zunanja plast kože le malo prizadeta. Ker lahko električni tok poškoduje srce, mora resnost tovrstnih opeklin oceniti zdravnik.

 

Kako lahko sami oskrbimo lažje opekline?
Opekline I. stopnje povzro¬čajo bolečine, nemir, glavobol in vročino, vendar niso smrtno nevarne. Opečeni predel damo takoj pod curek mrzle tekoče vo¬de ali nanj položimo obkladek, namočen v mrzlo vodo, dokler bolečina ne pojenja. S prizade¬tega predela kože odstranimo ure, zapestnice, prstane, paso¬ve ali tesna oblačila, preden začne otekati. Opeklino prekrijemo s posebnim obližem, ki skrbi za vlažno celjenje rane. Prednost teh obližev je, da se ne zlepijo z rano in pri odstranjevanju ne pride do poškodbe novo nastale povrhnjice. Na prizadeto mesto lahko nanesemo tudi mazila, ki hladijo in obnavljajo kožo. Opeklino nato na rahlo obvežemo s čistim, netkanim povojem, najbolje sterilnim, ali pa jo pu¬stimo neobvezano, da bi tako pospešili celjenje. Pri tem mora¬mo paziti, da je površina kože povsem čista. Mehurjev ne sme¬mo prebadati ali kako drugače drezati v prizadeto področje. Če je potrebno, lahko zaužije¬mo tablete proti bolečinam in povišani temperaturi. Zdrav¬nika pa je treba obiskati ob okužbi rane.

 

Pri opeklinah II. in III stopnje ter opeklinah zaradi električnega toka, pa je treba ved¬no obiskati zdravnika, saj lahko le on ugotovi resnost opeklin in določi nadaljnje zdravljenje.

 

Ozebline
Ozebline so okvare tkiva, ki jih povzročijo zelo nizke temperatu¬re. Ozebline lahko prizadenejo vse dele telesa, ki niso primer¬no pokriti, najbolj dovzetni zanje pa so nos, ušesa in prsti na rokah in nogah. Čim nižja je temperatura, tem krajši je čas, ki je potreben za okvaro. Tudi veter in sneženje pospešita na¬stanek okvar.

 

Prvi simptom je mravljinčenje, ki mu sledi popolna odrevene¬lost. Koža je videti bela, mrzla in trda, nato pa pordeči in ote¬če. Če sta okvarjena le koža in podkožno tkivo, je lahko okre¬vanje popolno. Če so prizadete krvne žile, lahko sledi gangrena (tkivna smrt). Potem ko se tkivo odtaja, nastanejo mehurji in nekateri predeli kože počrnijo, kar kaže, da je tkivo odmrlo. V takih primerih je okvara trajna in utegne biti potrebna amputa¬cija prizadetega dela.
 

Kako poskrbimo za ozebline?
Ozebline moramo zdraviti takoj, odtajanja pa se lotimo šele takrat, ko ni več nevarnosti na-daljnjega zmrzovanja. Ponesre¬čenca moramo zavarovati pred mrazom, prizadete dele pa kar najhitreje ogreti, tako da jih pokrijemo s toplimi rokami ali oblačili ali da jih potopimo v vodo, ki ima 40 stopinj Celzija. Nato jih obvežemo s sterilno obvezo. Premikanju prizadetih delov se moramo izogibati, tudi masaža ne koristi. Ponesrečencu z ozeblinami moramo prvo pomoč zagotoviti takoj, nato pa čim prej poiskati ustrezno strokovno pomoč.
 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

sončenje.jpg