Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Akne

Kaj so akne?
Akne spadajo med bolezni lojnic in so pogosta kožna bolezen, pri kateri se zamašijo kožne pore, kar povzroči nastanek mozoljev in vnetih, okuženih ognojkov. Najpogosteje se pojavijo pri najstnikih in sicer zaradi:

  • hormonov,
  • loja in
  • bakterij na koži.

 

Zakaj so akne v glavnem težava najstnikov?
V času pubertete so lojnice bolj dejavne in izločajo več loja. Tako se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v kožnih porah. Nastane komedon, ki loju prepreči iztekanje iz kožne pore. Če je ta zapora le delna, nastane ogrc, če je pa popolna, pa nastane kožno proso. V zamašenih porah se razmnožujejo bakterije, ki razgrajujejo nekatere maščobe v loju, kar še dodatno draži kožo. Razdraženi ogrci in kožno proso povzročijo nastanek mozoljev. Če okužba in draženje v mozolju napredujeta, se lahko razvije ognojek.

 

Se akne pojavljajo samo pri najstnikih?
Ne, čeprav so res pretežno najstniška težava. Pojavijo se lahko tako v zgodnjem otroštvu kot pri odraslih.

 

Kaj vse lahko vpliva na nastanek aken?
V zimskem času se akne pogosto poslabšajo, medtem ko se poleti izboljšajo, verjetno zaradi dobrodejnih učinkov sonca. Vendar s sončenjem ne pretiravajte. Nekateri ljudje so prepričani, da se jim ob uživanju določene vrste hrane akne poslabšajo, čeprav raziskave tega vpliva niso dokončno potrdile. Kljub temu, če ugotovite, da se vam akne po določeni vrsti hrane nenadoma poslabšajo, se ji za nekaj časa odrecite in opazujte, ali pri vas res obstaja prehranski vpliv na akne. Pri mladih ženskah se akne pojavljajo hkrati z menstruacijo, med nosečnostjo pa lahko akne izginejo ali pa se močno poslabšajo. Na akne neugodno vplivajo tudi nekateri kozmetični izdelki. Marsikatero žensko zamika, da bi akne prekrila z ličili. Vendar ta le redko skrijejo spremembe, hkrati pa zamašijo kožne pore, kar lahko akne poslabša.

 

Ali samo umivanje pomaga?
Pogosto umivanje prizadetih predelov bolj malo vpliva na akne. S tem lahko dosežemo le, da na koži nimamo odvečne maščobe. Čista koža v nekaterih pogledih zagotovo koristi, vendar moramo paziti, da s čiščenjem ne pretiravamo. Namreč, naša koža potrebuje določeno količino loja, ki preprečuje njeno izsušitev.

 

Ali stiskanje pomaga odpraviti akne?
Čeprav se je stiskanju težko upreti, aken ne smemo stiskati. Močno stiskanje kožo poškoduje, pogosto razširi okužbo in vnetje ter upočasni zdravljenje. Stiskanje aken lahko povzroči trajno brazgotinjenje. Če se pa kljub vsemu ne morete upreti skušnjavi, je tu nekaj napotkov:

  • na aknasto kožo za 5 do 10 minut položite topel obkladek; ta bo zmehčal komedon in ga boste lažje odstranili,
  • aken nikoli ne stiskajte s prsti ali z nohti, ampak uporabite čiste vatirane palčke,
  • po stiskanju vedno kožo razkužite.

 

Ali oblačila vplivajo na akne?
Da. Če imate akne po telesu, se je potrebno izogibati oprijetim in dražečim tkaninam (volna, sintetika). Nositi je potrebno ohlapna in mehka oblačila, ki pa morajo biti zelo čista. To še posebej velja za spodnje perilo in za oblačila, ki so v neposrednem stiku s prizadeto kožo.

 

Ali akne hitro izginejo?
Zdravljenje aken lahko traja zelo dolgo. Običajno zdravljenje zahteva nekaj mesecev potrpežljivosti. Poleg tega se je potrebno zavedati, da bo čez čas mogoče potrebno ponovno zdravljenje. Zato bodite potrpežljivi, redno uporabljajte zdravila, ki vam jih je prepisal zdravnik in upoštevajte njegova navodila.

 

Kako si lahko pomagate sami?
Zdravljenja aken se je najbolje lotiti tako iz zunanje kot iz notranje strani kože.

 

Ko govorimo o zdravljenju iz zunanje strani mislimo predvsem na uporabo ustreznih čistil in krem. Čistila so načeloma v obliki gela in pilinga. Gel združuje aktivne sestavine, ki regulirajo izločanje lojnic in delujejo baktericidno, piling pa zraven tega še globinsko očisti kožo. Gel se sme uporabljati vsak dan, medtem ko se piling uporablja le enkrat do dvakrat tedensko. Na očiščeno kožo sledi nanos hidratantne kreme, ki zraven tega, da kožo hidratira, regulira izločanje sebuma iz žlez lojnic, odstranjuje komedone in ščiti obstoječe akne pred infekcijami. Kreme so lahko neobarvane ali obarvane.

 

Ko pa govorimo o zdravljenju aken iz notranje strani, mislimo predvsem na uživanje snovi laktoferin. Laktoferin ima protivnetno in protibakterijsko delovanje, čisti kožo in odstranjuje njene nečistoče, izboljša stanje kože in jo ohranja zdravo. Pri tem moramo opozoriti, da laktoferina ne smejo uživati osebe, ki so alergični na mleko in mlečne izdelke.

 

Elvira Omerović Pešec, mag.farm.

akne.jpg