Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Mačke in psi ter bolezni

Mačke so prenašalke različnih parazitov in kužnih organizmov, ki se jih lahko naleze človek. Nekatere bolezni so specifične za mačke, druge pa prizadenejo tudi pse. Dobro negovana mačka ni zelo nevarna za človekovo zdravje, vendar morajo lastniki mačk poznati možne težave.
 

Od psov se lahko nalezemo več infekcijskih ali parazitnih bolezni. Take bolezni povzročajo virusi, bakterije, glivice, praživali, gliste, žuželke ali pršice, ki živijo na psu ali v njem. Psi in ljudje imamo različne skupne zajedavce. Mnogi od njih imajo veliko raje psa, se pa lahko po naključju prenesejo na ljudi, ki psa božajo ali se dotaknejo okuženih iztrebkov.

 

Steklina je najresnejša bolezen, ki se je lahko nalezemo od okužene mačke ali psa. Vsakdo, ki ga je v deželi, kjer obstaja steklina, ugriznila sumljiva mačka ali pes, mora nemudoma k zdravniku.
Pasji ugriz lahko povzroči tudi resno krvavitev, šok in okužbo.

 

Bolezen mačje praske je redka bolezen, ki običajno sledi praski ali ugrizu mačke. Za vzrok bolezni sumijo bakterijo, ki je še niso identificirali.

 

Mačke povzročajo tudi toksoplasmozo. Parazit je prisoten v mačjih iztrebkih in večinoma povzroča okužba le malo ali nič simptomov. Ce pa se okuži ženska med nosečnostjo, lahko pridejo paraziti prek posteljice do ploda. Okužbe v zgodnji nosečnosti lahko povzročijo spontani splav ali hude hibe, okužbe v kasnejši nosečnosti pa motnje živčnega sistema novorojenčka in slepoto v zgodnjem otroštvu.

 

V mačjih in pasjih iztrebkih so tudi jajčeca nematod, ki lahko povzročijo toksokariazo.

 

Potovanje ličink gliste skozi telo lahko povzroči alergične simptome, na primer astmo, redko pa lahko ličinka zaužitega jajčeca nematode prispe do očesa in se v njem naseli, kar povzroči poslabšanje vida ali celo slepoto. To se najpogosteje zgodi pri otrocih, ki so se igrali na tleh ali pesku, onesnaženem z okuženimi mačjimi ali pasjimi iztrebki.

 

Redka bolezen, ki jo povzroča zaužitje jajčec pasjih glist, je hidatidoza. Ta lahko povzroči prisotnost škodljivih cist v jetrih, pljučih, možganih in drugod. Navadno pa se ne okužijo ljudje, ampak ovce, ki potem spet okužijo pse.

 

V tropih lahko bosonoga hoja po pesku ali zemlji, kije onesnažena s pasjimi iztrebki, povzroči infekcijo s pasjo trakuljo.

 

Ena običajnejših težav je precejšne število tinee, glivičnih okužb kože, zlasti na lasišču, ki se po vsej verjetnosti tudi prenašajo z mačk in psov. Pri psih se kaže kot napredujoče izpadanje dlake. V nasprotju s psi pa so mačke le malo prizadete zaradi glivic, bolezen pa je mogoče dokazati s pregledom mačjega kožuha pod ultravijoličnimi žarki, ki povzročijo fluorescenco okužene kože in dlak.

 

Ugrizi mačjih in pasjih bolh so splošen pojav, mnoge ugrize, za katere krivimo razne mušice in komarje, povzročajo bolhe. Bolhe lahko skočijo na človeka, da bi se hranile, zlasti v vročem vremenu in kadar ni mačke ali psa v bližini. Bolšji piki so najobičajnejši okoli gležnjev in na spodnjem delu noge ter lahko močno srbijo.

 

Pogost problem so tudi pasji klopi in pršice, skupaj s pasjo različico pršice garij. Nekateri ljudje reagirajo alergično na živalski prhljaj (drobcene luske z živalske kože ali kožuha, ki lebdijo v zraku) in dobijo zaradi mačke ali psa simptome, na primer astmo ali urtikarijo (srbeče izpuščaje).

 

Naštetih je kar precej bolezni, ki jih lahko povzročata mačka ali pes. Večine se zlahka ubranimo z dobro higieno, zlasti s temeljitim umivanjem rok. Majhnim otrokom ne smemo dovoliti igranja z mačkami in psi, razen pod nadzorom, dokler se ne začnejo zavedati nevarnosti slabe higiene. Živali, ki kažejo znake bolezni, mora pregledati veterinar, rutinska zdravstvena oskrba domačih živali pa mora vključevati redno zdravljenje zaradi zajedavcev in bolh. Na voljo je kar nekaj pripravkov: Pratel tablete, Verpanyl tablete ter izdelki Bolfo, Pinavet in drugo v različnih oblikah (ovratnice, spreji, šamponi...).

 

Mačka in pes naj bosta naša prijatelja,
sami pa moramo poskrbeti, da bo čim manj možnosti,
da se od njiju nalezemo bolezni.

 

Mag. Bernarda Kladnik Jenuš mag. farm.

muca.jpg