Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Klopi in bolezni, ki jih prenašajo

Kaj so klopi?
Klopi spadajo med največje pripadnike reda pršic. Ixodes ricinus, ki ga pri nas imenujemo navadni klop, je najbolj pomembna in najbolj razširjena vrsta v Evropi.

Ali so povsod enako razširjeni?
Klopi so različno zastopani z ozirom na nadmorsko višino. V nižje ležečih predelih jih je veliko (do 600m), v višjih pa manj. 1600m nadmorske višine je zgornja meja, kjer klope še najdemo. Poleg nadmorske višine je njihovo zadrževanje in razmnoževanje odvisno od lege in rastja. Razširjeni so na vlažno in zasenčeno okolje, najpogosteje pa živijo na območjih listnatih gozdov z bujno podrastjo. Poleg lege je za aktivnost klopov pomembna tudi zunanja temperatura. Pri temperaturi, ki je nižja od 5-7°C klopi mirujejo.

 

Kako zaznajo našo prisotnost in koga napadejo?
Zajedavec, ki je slep, s čutnimi laski in kemičnim čutilom na prednjem paru nog zazna najšibkejše toplotne tokove, premike in rahel vonj. Tako odkrije primerno žrtev, na katero se prisesa. Gostitelji so najpogosteje mali gozdni sesalci in ptiči, lahko pa tudi večje živali. Človek je le naključni gostitelj. Pri prehodu na človeka išče tiste predele kože, ki so nežnejši, da je prodor lažji. Človek klopovega ugriza navadno sploh ne zazna. Preden klop začne sesati, izloči nekaj sline z mešanico snovi, ki ublažijo bolečino in preprečujejo strjevanje krvi.

 

Kako preprečimo ugriz?
Priporočljivo je, da se pred odhodom v gozd ustrezno zaščitimo:

  • Najbolje storimo, če se oblečemo v oblačila iz gladkih materialov, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli, hkrati pa poskrbimo, da je čim več kože pokrite (dolge hlače, škornji, kapa).
  • Oblačila naj bodo svetla, da klopa prej opazimo.
  • Za zaščito odkritih delov telesa so v lekarnah na voljo pripravki, ki odganjajo mrčes (repelenti).
  • Ko se vrnemo domov, je nujno, da si natančno pregledamo telo (kožne gube, uhlje, dimlje, pazduhi), se oprhamo in umijemo glavo.
  • Oblačila dobro skrtačimo ali raje operimo.
  • Če pri telesnem pregledu opazimo klopa, ga čim prej previdno odstranimo, saj s tem zmanjšamo možnost okužbe.

 

Kako odstranimo klopa?
Klopa, ki se je prisesal, je najbolje odstraniti s posebno pinceto za odstranjevanje klopov. Kupite jo lahko v lekarnah. Klopa ne odstranjujmo na silo! Tako bomo namreč odtrgali samo njegov zadnji del, glava, ki povzroči gnojenje, pa bo ostala v koži. Klopa tudi ne mažemo z eteričnimi olji ali drugimi kemičnimi sredstvi, saj lahko povzročijo refleksen odziv klopa, ki povzroči, da se klop še močneje prisesa.

 

Zakaj so klopi lahko nevarni?
Klopi prenašajo različne viruse in bakterije, ki se ob prisesanju na naše telo sprostijo v kri. To potem lahko povzroči različna obolenja. Povzročajo najmanj dva zapleta:

  • Klopni meningoencefalitis (meningitis)
  • Borelioza ali lajmska bolezen

 

Klopni meningoencefalitis
Klopni meningoencefalitis je virusno obolenje možganske ovojnice in osrednjega živčevja. Ko virus vdre v telo, je bolezenske znake mogoče zgolj omiliti in bolezen pozdraviti. Na mestu ugriza praviloma ni opaznih sprememb na koži, bolezen pa običajno poteka v dveh fazah. Prvo fazo, ki se začne približno 7 dni po ugrizu, navadno spremljajo slabo počutje, bolečine v mišicah in glavobol. Bolezenski znaki za nekaj dni do tri tedne ponehajo, nakar sledi druga faza obolenja s povišano telesno temperaturo in hudim glavobolom, možna je celo nezavest. Obolenje lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost in zbranost, tudi ohromelost. Klopni meningoencefalitis je redko smrtna bolezen (umre 1 do 2 odstotka odraslih bolnikov).

 

Obolevnost v Sloveniji je zelo velika, saj letno zboli od 70-330 ljudi.

 

Kako se lahko zaščitimo pred to boleznijo?
Najboljša zaščita pred boleznijo je cepljenje. Potrebno je 3-kratno cepljenje. Prvič in drugič se običajno cepi v razmiku enega meseca, tretji odmerek pa se ponovi čez 6 do 9 mesecev. Pomembno je, da dobimo dva odmerka cepiva. Na ta način dosežemo, da smo takrat, ko nastopi sezona klopov, že ustrezno zaščiteni. Imunost se obnavlja vsakih 5 let z enim odmerkom cepiva. Cepijo se lahko tudi otroci, ki so že dopolnili 3 leta.

 

Borelioza
Borelioza pri človeku je bolezen, ki prizadene več organskih sistemov.

 

Rdečina je prva faza bolezni in je tako rekoč edina takojšnja značilna bolezenska sprememba, ki pa se izrazi samo pri približno 60 odstotkih okuženih. Drugi bolezenski znaki, ki se lahko pojavijo, so vročina, močno potenje, zlasti ponoči, vrtoglavica, glavobol, bolečine v mišicah in izrazita utrujenost. Rdečina se pojavi 2 do 32 dni po klopovem ugrizu, običajno na mestu ugriza. Lahko pa se pojavi celo na drugem delu telesa, kjer klop sploh ni bil prisesan. Koža je najprej rdeča. Za dlan velika rdečina začne v sredini bledeti, robovi pa ostanejo rdeči in se širijo, zato imenujemo to kožno spremembo tudi potujoča rdečina.

 

Zelo pomembno je, da ne spregledamo značilnega rdečega madeža. Kljub temu da kožne spremembe po določenem času tudi brez ustreznega zdravljenja izginejo, je nujno, da takoj, ko opazimo rdečino, obiščemo osebnega zdravnika. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni je ključnega pomena, saj je zdravljenje najbolj uspešno v začetni fazi. Pri nezdravljenih primerih se lahko bolezen kasneje izrazi v zgodnjih in poznih bolezenskih spremembah.

 

Zgodnje bolezenske spremembe se pojavijo nekaj mesecev do eno leto po ugrizu okuženega klopa kot vnetje osrčnika, vnetje sklepov, obolenje mišic (mialgija, miozitis) in živčevja (meningitis, encefalitis).

 

Pozne spremembe se pojavijo eno leto ali celo več let po okužbi, najpogosteje pri nezdravljenih bolnikih. Kažejo se kot kronična vnetja kože, sklepov in živčevja.

 

Vsi omenjeni bolezenski znaki pa niso pravilo, saj okužba pogosto poteka neznačilno. Vsekakor je najpomembneje, da si zapomnimo, kdaj nas je klop ugriznil, in da smo nekaj tednov po ugrizu pozorni na morebitne bolezenske znake okužbe.

 

Ali se lahko tudi proti boreliozi cepimo?
Borelia burgdorferi je antigensko zelo labilna bakterija, zato cepiva proti boreliozi še ni na voljo.

 

Kako zdravimo bolezen?
Bolezen se zdravi z antibiotiki v vseh fazah poteka. Če se zdravljenje prične v zgodnji fazi je prognoza boljša. Način zdravljenja pa je odvisen od vrste in izrazitosti bolezni.

 

Igor Klinc, mag.farm.

gozd.jpg