Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

13. Dan slovenskih lekarn

 26. septembra bomo slovenske lekarne praznovale že 13. Dan slovenskih lekarn. Osrednja tema letošnjega dneva  lekarn bo imunski sistem.

Sekcija farmacevtov javnih lekarn Slovenskega farmacevtskega društva, je tudi letos ob dnevu lekarn za vas pripravila knjižico o pravilni in varni rabi zdravil, tokrat z naslovom Imunski sistem. V njej boste našli koristne informacije o imunskem sistemu in številne uporabne nasvete v zvezi s samozdravljenjem zmanjšane imunske odpornosti. Knjižica bo na voljo 26. septembra v lekarnah Lekarn Maribor.

Imunski sistem je glavni obrambni mehanizem, ki ščiti naše telo pred škodljivimi vplivi iz okolja. Različni dejavniki kot so stres, slaba prehranjenost, izpostavljenost neugodnim vremenskim razmeram, premočnemu soncu poleti in mrazu pozimi, lahko oslabijo njegovo delovanje. Kadar je naš imunski sistem oslabljen smo pogosteje utrujeni in bolj dovzetni za okužbe. 

Za boljše delovanje imunskega sistema lahko veliko naredite sami.

Kronični stres je močan zaviralec imunskega sistema, zato se izogibajte predvsem nepotrebnemu stresu, hkrati pa poskrbite za čim več aktivnosti, ki pripomorejo k sprostitvi in boljšemu razpoloženju, kot so gibanje na prostem in družabne aktivnosti s prijatelji in znanci.

V prehrano vključite čim več svežega sadja in zelenjave, izdelke iz polnozrnate moke, neoluščena žita, stročnice, belo meso in ribe ter zadostno količino mlečnih izdelkov. Omenjena živila so pomemben vir vseh hranil, predvsem vitaminov, mineralov in beljakovin, ki so potrebna za uravnoteženo delovanje imunskega sistema.

Prav tako je pomembno, da telesu zagotavljate zadostno količine tekočine, vsaj 2 litra dnevno. Izbirajte predvsem vodo in nesladkane pijače.

Opustite kajenje in zmanjšajte uživanje alkohola in vsak dan poskrbite za vsaj pol ure aktivnega gibanja in 7 do 8 ur spanja.

Ob znakih zmanjšanega delovanja imunskega sistema, si lahko pomagate tudi z izdelki za krepitev imunskega sistema. Na trgu je na voljo veliko različnih izdelkov. Ker vsi izdelki niso enako kakovostni in ni vsak izdelek  primeren za vsakogar, vam pred nakupom izdelkov za krepitev imunskega sistema priporočamo posvet s farmacevtom v lekarni.

Maribor, 26.09.2017