Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Nova storitev v Lekarnah Maribor - Strokovna meritev za medicinske kompresijske nogavice

Kronično vensko popuščanje je skupek različnih bolezni: od krčnih žil, otekanja nog, vnetja kože na golenih vse do ran na nogah, ki se težko celijo (ulkusi). Osnovna fiziološka naloga ven je vračanje krvi proti srcu s pomočjo zaklopk, ki so v venah. Žal pa zaklopke sčasoma izgubljajo svojo moč, stene ven se posledično hitreje raztezajo in kri zastaja v venah nog. Težave poslabša  dolgotrajno stanje na istem mestu, dolgo sedenje, premalo hoje, pretirano gretje in nosečnost.

Da do težav ne bi prišlo, v lekarni poleg vaj svetujemo uporabo preventivnih nogavic. Preventivne kompresijske nogavice nudijo oporo, pripomorejo k boljši prekrvavitvi in odpravljajo občutek težkih nog. Na voljo so nogavice z različno močjo stiskanja in različne oblike:
dokolenke,
nogavice do dimelj
hlačne nogavice ali
nogavice za nosečnice.
 
Ko pa so težave že prisotne, predpiše zdravnik medicinske kompresijske nogavice. Le te lahko dobite tudi v lekarni, kjer vam ustrezno usposobljen lekarniški tehnik za izbiro nogavic izmeri dolžino in obseg noge in svetuje pri sami izbiri nogavic. Le pravilno izbrana nogavica  bo pravilno pritiskala na nogo, njen stisk bo postopoma padal od gležnja proti stegnu in tako pomagal venski črpalki pri vračanju krvi proti srcu. Storitev strokovne meritve za medicinske nogavice s strokovnim svetovanjem je trenutno na voljo ob predhodnem naročilu v naslednjih lekarnah:
Betnava
E.Leclerc
Qlandia
Ruše
Sladki Vrh
Šentilj
 
Da bodo nogavice učinkovite, jih moramo obleči že zjutraj, če je le mogoče že v postelji ali najpozneje do 15 minut po vstajanju, ko noge še niso otekle. Nogavice pravilno oblačimo s pomočjo rokavic. Z nogavicami nikoli ne počivamo več kot pol ure ali v njih spimo. Če se ne gibljemo, stiskajo arterije in s tem lahko zmanjšajo prekrvavitev nog.  
 
 
Irena Banič, mag.farm
Simona Pak, farm. teh.
 

Lekarne Maribor, 08.08.2016