Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Sabljasti triplat (Trigonella foenum graecum)Sabljasti triplat imenujemo tudi grško seno. Pri nas ta rastlina uspeva po kamnitih kraških goličavah, vendar gre verjetno za avtohtono vrsto Trigonella gladiata. Sabljasti triplat danes gojimo zaradi učinkovin, ki so pomembna surovina v farmacevtski industriji. Te učinkovine se imenujejo steroidni saponini in jih uporabljamo za polsintezo steroidnih hormonov in podobnih učinkovin. Poleg teh učinkovin vsebuje sabljasti triplat tudi veliko sluzi.

V Nemčiji je registrirana uporaba pripravkov iz sabljastega triplata za dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni, celo kot pomoč pri zdravljenju anoreksije in pri lajšanju težav s hiperholesterolemijo. Bolj zanimiva je zunanja uporaba, saj lahko pripravke iz semen uporabljamo v obliki obkladkov, oblog, vročih ovojev in tudi mazil za zdravljenje furunklov, turov, ekcemov in čirov na koži. Odmerek za povečanje apetita je 1 do 6 gramov uprašenih semen do trikrat dnevno pred obroki. Semena zmešamo z vodo ali jogurtom. Dopolnilno zdravljenje sladkorne bolezni s sabljastim triplatom pri nas ni v navadi in ga odsvetujemo. Dnevni odmerek semen v ta namen ali za zniževanje povečane koncentracije holesterola bi bil 25 g. Za lajšanje težav pri gnojnih tvorbah na koži damo 50 g zdrobljenih semen v 250 ml vode, zavremo, pustimo nekaj minut, nekoliko ohladimo in še toplo damo na prizadeti predel kože kot oblogo.

Zanimivo pa je, kljub temu, da pri nas te rastline v ta namen ne uporabljamo, da so učinek pripravkov iz sabljastega triplata skušali dokazati tudi s kliničnimi raziskavami. V eni izmed raziskav pri bolnikih z diabetesom tipa I so dokazali, da je dodatek semen sabljastega triplata (2 krat 50 g dnevno) v primerjavi  z bolniki, ki semen niso uživali, po 10 dneh pomembno vplival na vrednost glukoze, ki so jo določili v krvi po oralnem glukoznem tolerančnem testu. Poleg tega so bile pri teh bolnikih zmanjšane tudi vrednosti holesterola in lipidov v krvi. Podobne rezultate so opazili tudi pri bolnikih z diabetesom tipa II. Morda je še bolj zanimiva raziskava, v kateri je 30 diabetikov, od inzulina neodvisnih, s koronarno boleznijo, 3 mesece prejemalo 2 krat po 2,5 g zdrobljenih semen triplata dnevno. V primerjavi z bolniki, ki so namesto semen prejemali placebo, so imeli prvi bolniki po 3 mesecih bistveno boljšo krvno sliko – zmanjšane vrednosti holesterola in lipidov, nekateri bolniki (tisti z milejšo obliko diabetesa) pa tudi zmanjšane vrednosti glukoze. Pri zdravih prostovoljcih, ki so tudi vzporedno jemali semena triplata, pa niso opazili sprememb  v koncentraciji glukoze ali lipidov. Uživanje semen sabljastega triplata ni bilo povezano z neželenimi učinki, razen z prebavnimi motnjami v primeru večjih odmerkov (okrog 100 g).

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.