Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)


Navadni rožmarin – seveda takoj pomislimo na začimbo, ki ne sme manjkati v sredozemski kuhinji. Gre tudi za zdravilno rastlino, ki so jo že v srednjem veku uporabljali v zdravilstvu in iz nje tudi že pridobivali eterično olje.

Rožmarin spada v družino ustnatic, družino rastlin, za katero so značilne žleze, v katerih nastaja eterično olje. Kot drogo, v zdravilstvu, uporabljamo liste rožmarina in eterično olje, ki ga pridobivamo iz listov z destilacijo z vodno paro. Eterično olje vsebuje največ cineola, borneol in malo kafre. Med pomembnejše spojine, ki so prisotne v listih, pa sodita rožmarinska in karnozolna kislina. Ti dve spojini sta dobra antioksidanta, lovita proste radikale in preprečujeta oksidacijo. Pri nas izdeluje različne ekstrakte, ki vsebujejo različno razmerje rožmarinske kisline, karnozola in karnozolne kisline, podjetje Vitiva. Uspešno jih tržijo v tujino, kjer jih uporabljajo kot naravne konzervanse in antioksidante za izdelke iz mesa. Zanimivo bi bilo tudi ugotoviti, ali bi lahko takšne izvlečke uporabljali tudi kot prehransko dopolnilo – za preprečevanje bolezni srca in ožilja.

Eterično olje rožmarina draži kožo in sluznice in deluje kot rubefacient, zato ga vgrajujemo v mazila proti bolečinam. Pospešuje prekrvitev kože in blaži bolečino, tako, da inhibira živčne končiče za bolečino. Uporabljamo ga tudi kot sestavni del mešanice eteričnih olj za inhalacije ob prehladih in zamašenih dihalnih poteh. Poparek iz rožmarinovih listov uporabljamo kot krepčilo, poleg tega pa učinkovito spodbuja prebavo in ublaži napenjanje. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo rožmarinov čaj tudi pri ginekoloških težavah. V poljudni literaturi najdemo tudi čajne mešanice z rožmarinom za 'poživljanje krvnega obtoka'.

Eteričnega olja rožmarina nerazredčenega ne smemo zaužiti! Tudi na kožo ga nanesimo v obliki mazila ali tinkture. Tinkturo si lahko pripravimo sami in sicer tako, da 20 g svežih listov narežemo in namočimo v 100 ml 70 % etanola, ki ga kupimo v lekarni. Namakamo nekaj dni, večkrat premešamo in precedimo skozi gazo. Tinkturo lahko uživamo, do 15 kapljic razredčenih v kozarcu vode ali čaja.  Še boljše pa je po mojem mnenju pripraviti rožmarinovo vino, ki ga pripravimo tako, da 20 g suhih listov ali 10 g svežih listov namočimo v litru dobrega rdečega vina. Po enem tednu vino precedimo in uživamo pol do en deciliter kot tonik, pri slabem teku, ali ko okrevamo po daljši bolezni.

Pripravkov rožmarina ni priporočljivo uporabljati med nosečnostjo, lahko namreč povečajo prekrvitev maternice in so jih včasih uporabljali tudi kot emenagog, za pospeševanje mesečnega perila.

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.