Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Materina dušica in timijan

 
Botaniki niso enotni pri razvrščanju materine dušice in timijana. V farmaciji ju obravnavamo kot dve samostojni vrsti, čeprav ni popolnoma jasno, ali sta res tako različna, da bi si zaslužila uvrstitev v dve vrsti ali gre le za podvrsti. Obe vrsti sodita v družino ustnatic (Lamiaceae), za katero je značilna prisotnost žlez z eteričnim oljem. Eterično olje je zmes v vodi netopnih učinkovin, ki so hlapne in imajo značilen vonj.

Materina dušica (Thymus serpyllum) je poimenovana tudi divji timijan. Sorodnica timijana (Thymus vulgaris), ki ga poznamo kot gojeno, vrtno rastlino, uspeva v naravi, na sončnih travnikih, tudi na Krasu in v visokogorju. Sodi med najbolj znane in uporabljane zdravilne rastline v naši deželi. Nabiramo cvetočo zel, Serpylli herba. Materina dušica ima rožnate cvetove, botanično pa je, kot smo že omenili, težko določljiva. Znani so številni kemotipi, odvisni tudi od rastišča in klimatskih pogojev, ki se med seboj razlikujejo po sestavi eteričnega olja in posledično po vonju. V farmaciji uporabljamo tudi eterično olje, ki ga iz zeli pridobivamo z destilacijo z vodno paro.

Vrtni timijan (Thymus vulgaris) pri nas raste kot gojena, vrtna rastlina, v Sredozemlju pa uspeva skupaj s številnimi vrstami v naravi. Spada med izjemno priljubljene zdravilne rastline, zato ga gojijo na plantažah po Evropi, v Afriki, Izraelu in v Združenih državah Amerike. Pri nas bolj cenimo divje rastočo materino dušico kot timijan. V zdravilske namene uporabljamo zel (Thymi herba) in eterično olje (Thymi aetheroleum), ki ga pridobivamo z destilacijo z vodno paro. Eterični olji materine dušice in vrtnega timijana se po sestavi razlikujeta, njune učinkovine pa so precej variabilne. V materini dušici najdemo eterično olje z linaloolom in karvakrolom, timola, ki je antiseptik in pomemben pri uporabi droge v farmaciji, pa je malo (od 1-4 %). Eterično olje vrtnega timijana  pa vsebuje predvsem timol (30 – 70 %) in karvakrol (3 – 15 %). Timijan je primernejša in učinkovitejša zdravilna rastlina za pripravo zdravilnih čajev in sirupa kot materina dušica, vendar pa v ljudskem zdravilstvu slednjo bolj uporabljajo. Sestava eteričnega olja je zelo variabilna, zgodi se, da rastlina spomladi vsebuje več karvakrola, kasneje pa več timola. Timol lahko iz eteričnega olja kristalizira v obliki brezbarvnih kristalov pekočega okusa, ki dišijo po timijanu oziroma pravilneje, timijan diši po timolu.

Timol je močan antiseptik in je lahko v večjih količinah strupen. Eterični olji materine dušice in timijana delujeta kot ekspektorant, kar pomeni, da spodbujata izločanje redke sluzi v bronhijih in spodbujata center za kašelj. Posledica je izkašljevanje in čiščenje dihalnih poti. Ugotovili so tudi, da timol širi dihalne poti in tako še dodatno vpliva na izločanje goste sluzi. Timijan in materina dušica delujeta tudi karminativno, blažita napenjanje in olajšujeta izločanje vetrov, zato ju uporabljamo tudi kot začimbo. Pri uporabi eteričnega olja timijana in pripravkov v obliki mazil, ki ga vsebujejo, moramo biti previdni pri uporabi pri dojenčkih in majhnih otrocih. Takšnih pripravkov ne smemo nanašati na obraz ali pod nos, ker lahko, podobno kot kafra in mentol, povzročijo refleksno zoženje dihalnih poti.

V čajnih mešanicah za izkašljevanje materino dušico ali bolje timijan kombiniramo s korenino jegliča, listi poprove mete, plodovi komarčka, kumine ali janeža, z listi melise ali z listi ozkolistnega trpotca. Receptur za takšne mešanice je obilo v poljudni literaturi o zdravilnih rastlinah. Iz alkoholnega izvlečka timijana lahko izdelamo tudi timijanov sirup.

Najprej moramo pripraviti tako imenovani enostavni sirup, ki ga pripravimo takole:
za 100 g sirupa potrebujemo 64 g sladkorja, ki ga dopolnimo z vodo do 100 g. Zmes ob mešanju previdno segrejemo do vrelišča, pustimo vreti 1 minuto in odstavimo. Izhlapelo vodo moramo nadomestiti, zato sirup stehtamo pred in po kuhanju. Zmesi dodamo 10 g tinkture timijana, ki jo pripravimo tako, da v 5 delih 70 % etanola 1 teden namakamo 1 del zeli timijana (zmes večkrat premešamo in na koncu precedimo skozi gazo ali filtrirni papir). Učinek bo še boljši, če sirupu dodamo še 5 g tinkture korenin jegliča, ki jo pripravimo po opisanem postopku. Dva do trikrat dnevno spijemo 1 do 2 žlici sirupa.

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.