Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Česen (Allium sativum)

 

  • Da česen vsebuje žveplovo spojino aliin, iz katere po reakciji z encimom aliinazo nastane alicin, predhodnik cele vrste učinkovin, ki so pomembne v zdravilstvu? Do reakcije z aliinazo pride takoj, ko česnovo čebulico razrežemo, jo zmeljemo, torej, ko celice poškodujemo. Najbolj učinkovita oblika česna je uživanje sveže čebulice, po učinkovitosti ji sledi pravilno posušen prašek, pripravljen iz čebulice, oljni izvleček in alkoholna tinktura. Ponekod zdrobljene čebulice destilirajo z vodno paro in pripravljajo takoimenovano 'česnovo eterično olje', ki vsebuje številne razgradne produkte alicina in ni učinkovito.
  • Da so v kontrolirani raziskavi ugotovili, da v primeru, ko doječa mamica uživa česen, žveplove spojine iz česna prehajajo tudi v materino mleko in ugodno vplivajo na dojenčke – ti rajši pijejo materino mleko.
  • Da številni ugodni vplivi česna na zdravje, kot so zmanjševanje koncentracije lipidov in holesterola v krvi, preprečevanje nastanka ateroskleroze, blago zmanjšanje krvnega tlaka, ugoden vpliv na pretočnost krvi govorijo v prid rednemu vsakodnevnemu uživanju česna ne glede na poseldice – neprijeten vonj znoja in izdihane sape?
  • Da večjih količin česna ni priporočljiv uživati neposredno pred kirurškimi posegi, ker zmanjša strjevanje krvi.
  • Da česna tudi ni priporočljivo uživati skupaj z zdravili, ki preprečujejo strjevanje krvi (aspirin, varfarin).

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.