Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Namizne olive in oljčno olje


Namizne olive

ločimo glede na zrelost. Zelene olive so tiste, ki jih oberejo takrat, ko že dosežejo ustrezno velikost, barve pa še ne spremenijo. Obirajo jih ročno, ko spremenijo barvo iz listno zelene v rumenkasto zeleno, tik preden se prične meso mehčati. Napol zrele olive so tiste, ki jih oberejo, ko začno spreminjati barvo iz rumenozelene v rjavo. Na voljo pa so tudi zrele olive, obrane v polni zrelosti, katerih lupina je rjave ali črne barve. Vse omenjene vrste so po obiranju tudi obdelane na različne načine.

Oljčno olje
vsebuje antioksidante. Ti 'lovijo' proste radikale, ki se v večji meri pojavijo pri številnih boleznih in povzročajo poškodbe celic ter staranje. Vsebnost antioksidantov v oljčnem olju, predvsem polifenolnih spojin, je odvisna od podnebja, časa obiranja in tudi zrelosti oliv.

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.