Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Grozdne jagode in resveratrol

je fenolna spojina, ki se nahaja v kožici grozdnih jagod. Tam služi za obrambo pred sivo grozdno plesnijo, Botrytis cinerea. Prisoten je v belih in tudi v rdečih sortah. Postopek maceracije in fermentacije pa je odgovoren za to, da ga najdemo v rdečih vinih, ne pa v belih. Pri pridobivanju mošta iz rdečih sort namreč pustimo macerirati grozdne jagode po navadi kar nekaj dni, poleg tega pa takrat poteka tudi že fermentacija, z belimi sortami pa tako ne ravnamo. Posledica maceracije in fermentacije je visoka vsebnost resveratrola v rdečih vinih. V grozdnem soku te spojine ni. Vsebnost je odvisna od vremenskih pogojev in tudi od pojava plesni. Med rdečimi vini, v katerih je največ resveratrola, omenjajo vina iz sort cabernet sauvignon, chiraz, merlot, med našimi znanimi sortami pa naj omenim modro frankinjo, ki tudi vsebuje veliko resveratrola. Najboljša vina iz te sorte pridobivajo v Posavju. Že pred desetletji so ugotovili, da resveratrol spada med najbolj učinkovite antioksidante. Opravili so veliko raziskav v laboratoriju ter na poskusnih živalih, s katerimi so dokazali, da resveratrol zelo učinkovito lovi proste radikale in preprečuje poškodbe celic. Domnevajo, da naj bi bilo uživanje resveratrola koristno za preprečevanje bolezni srca in ožilja, vnetnih procesov ter nekaterih vrst raka. Že več let kroži domneva, da naj bi bil resveratrol poleg ostalih polifenolnih spojin odgovoren tudi za tako imenovani 'francoski paradoks' – pojav, da je med francosko populacijo kljub uživanju mastne in kalorične hrane nesorazmeren delež bolezni srca in ožilja. Francozi so znani ljubitelji rdečih vin. Seveda pa jedo tudi obilo zelenjave, sadja, sirov, oljčnega olja, manj rdečega mesa, pomembno pa je tudi, da si za obrok vzamejo čas. Očitno je pomembna tudi kultura uživanja hrane; poleg tistega, kar je na krožniku. Zaradi v laboratoriju dokazanih ugodnih učinkov resveratrola so v Združenih državah Amerike pričeli z izvajanjem kliničnih raziskav, s katerimi bodo ugotovili, kakšni odmerki resveratrola so učinkoviti pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter raka. Med drugimi so bili že objavljeni rezultati dveh raziskav, v katerih so ugotovili, da resveratrol lahko preprečuje nastanek srčne fibroze, stanja, ki ga povzroči povišan krvni tlak. Vidno je v povečani aktivnosti celic, imenovanih fibroblasti, ki tvorijo vezivno tkivo. Posledica aktivnosti je zadebelitev srčne mišice z vezivnim tkivom, kar otežuje delo srca in počasi vodi v popuščanje. Resveratrol je nedvomno učinkovina, ki bo v prihodnosti pomembna v preventivi različnih bolezenskih stanj, povezanih s tvorbo obilice prostih radikalov.

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.