Želite izvedeti več o zdravilih, prehranskih dopolnilih, ...?
Tukaj nam lahko zastavite vprašanje.

Eterično olje poprove mete

Eterično olje poprove mete  in sindrom razdražljivega črevesa

Sindrom razdražljivega črevesa (tudi sindrom iritabilnega kolona) je pogosta, kronična motnja v delovanju črevesa, ki jo označuje skupek kroničnih in ponovljivih znakov brez natančno dokazanih sprememb v sluznici širokega črevesa. Glavni znaki so bolečina v trebuhu, zaprtje, driska, motnje v izločanju blata in napenjanje.

Patofiziološke osnove za nastanek teh znakov naj bi bile funkcionalne motnje v gibljivosti prebavne cevi, splošna preobčutljivost gladkih mišic v prebavilih in preobčutljivost za bolečinske dražljaje. Domnevajo, da k nastanku tega sindroma pomembno prispevajo tudi psihični dejavniki, zlasti nevroze, zato sindrom razdražljivega črevesa uvrščajo tudi med psihosomatske motnje. Ta motnja je zelo pogosta, saj naj bi bila pojavnost v Evropi med 10 in 25 %. Sindrom razdražljivega črevesa pri 50 % bolnikov nastane pred 35 letom starosti, pri ostalih 40 % pa med 35 in 50 letom. Pri ženskah je pogostejši kot pri moških.

Zdravljenje je simptomatsko in je odvisno od znakov, ki se pojavljajo pri posamezniku. Zaprtje lajšamo z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin, z uživanjem lanenega semena in semenske ovojnice indijskega trpotca, medtem ko nastanek driske skušamo preprečiti z dietno prehrano (zmanjšan vnos maščob) ter z uživanjem antidiaroikov, če je potrebno. Lahko se namreč pojavljata obe težavi, driska in zaprtje. Za lajšanje bolečin v trebuhu in napenjanja je zelo učinkovito eterično olje poprove mete, če pa gre za vzrok psihične narave, ga ponavadi zdravijo z ustreznimi zdravili (antidepresivi, pomirjevali) Ocenjujejo, da je zdravljenje s pomirjevali uspešno kar pri 40 do 70 % bolnikov.

Za lajšanje bolezenskih znakov, kot so bolečine v trebuhu, krči in napenjanje, pa lahko zelo uspešno uporabljamo eterično olje poprove mete. Pridobivamo ga z destilacijo z vodno paro iz sveže ali posušene zeli poprove mete (Mentha piperita). Sodi med najbolj znana in uporabljana eterična olja. Eterično olje poprove mete lahko kupimo v lekarni ali v specializirani prodajalni, izjemno kakovostno pa pridobivajo tudi na eni izmed slovenskih zeliščnih kmetij.

Karminativno (preprečevanje napenjanja, olajševanje izločanja vetrov) in spazmolitično (preprečevanje krčev v prebavni cevi) delovanje eteričnega olja poprove mete so preizkušali pri številnih prostovoljcih. Eterično olje poprove mete tudi blago spodbuja izločanje žolča.  
Pri bolnikih, pri katerih so izvajali endoskopske preiskave, je dodajanje vodne emulzije eteričnega olja po sondi preprečilo nastanek krčev širokega črevesa, ki so pri teh posegih pogosti. Podobno so ugotovili tudi pri preiskovancih, katerim so dajali barijev sulfat kot kontrastno sredstvo pri rentgenskem slikanju prebavil.  Dodatek eteričnega olja poprove mete je preprečil nastanek krčev, kar so potrdili tudi z dvojno slepo raziskavo. Pri bolnikih s sindromom razdražljivega črevesa so izvedli vsaj devet kliničnih raziskav, v katere so vključili 366 bolnikov. Dnevni odmerek eteričnega olja poprove mete je nihal med 0,6 in 1,2 ml, ki so ga zaužili v treh enkratnih odmerkih, zdravljenje pa je trajalo od 14 do 180 dni. Na osnovi statistične analize so ugotovili, da je bilo zdravljenje z omenjenim eteričnim oljem v osmih raziskavah pomembno bolj učinkovito kot zdravljenje s placebom (navideznim zdravilom), kljub temu, da nekatere raziskave niso bile kakovostno izvedene. V raziskavi, ki jo je leta 1997 opravil Liu s sodelavci in je vključevala 101 bolnika, zdravljenje je trajalo 28 dni z dnevnimi odmerki med 0,6 in 0,8 ml eteričnega olja poprove mete, so ugotovili, da je omenjeno eterično olje v primerjavi s placebom značilno zmanjšalo bolečino v trebuhu, občutek napetosti, normaliziralo je izločanje blata in zmanjšalo napenjanje ter izločanje vetrov.

Priporočen dnevni odmerek eteričnega olja poprove mete znaša med 6 in 12 kapljic, za lajšanje težav ob sindromu razdražljivega črevesa pa 0,6 ml, ob čemer pa enkratni odmerek ne sme preseči 0,2 ml. Eterično olje pomešamo z vodo in spijemo. V tem primeru je bolj priporočljivo uživati eterično olje poprove mete v gastrorezistentnih kapsulah (odpornih proti želodčnemu soku), ki pa pri nas še ni na voljo. V primeru, da si pripravimo poparek iz listov poprove mete (zdravilni čaj), je priporočen dnevni odmerek listov med 3 in 6 g, pri sindromu razdražljivega črevesa je priporočljiv višji odmerek. Pitje poparka je manj učinkovito kot uživanje eteričnega olja. Eteričnega olja poprove mete ne smemo uživati pri vnetju žolčnika in težavah z žolčnimi kamni ter pri boleznih jeter.

dr. Aleš Mlinarič, mag.farm.
Besedilo je bilo objavljeno v reviji Zdravje.